БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

Тук можете да следите най-често задаваните въпроси за интервенции и манипулации от естетичната и пластична хирургия, включително на лице, гърди и тяло - уголемяване на гърди, намаляване и повдигане на бюст, гинекомастия, уголемяване на устни, блефаропластика (пластика на клепачи), отопластика (пластика на ухо), цялостна пластика на лице (фейслифт), ринопластика (пластика на нос), моделиране на скули, заличаване на бръчки, пластика на корем, ръце, лифтинг на седалище и бедра, липосукция, оформяне на бицепс и гърди при мъжете и др.

Въпрос:  При операция на носа има ли опасност да се наложи повторна хирургична намеса? Какви са причините, които водят до такава повторна операция?

Отговор: Класическата операция на носа заслужава особено внимание, тъй като често се налага повторение и много рядко възстановяване на носа. Повторната ринопластика се характеризира от педантичните хирурзи като най-трудната естетическа операция на основателно претенциозни пациенти. Пластичната хирургия е дял от медицината, затова и пластичният хирург трябва изключително стриктно да спазва лекарската процедура: поставяне на правилна диагноза, изграждането на план на хирургичното лечение - базирайки се на познанията си по анатомия и функция на тъканите, изключително изрядни оперативни условия и следоперативно наблюдение.
Хирургическият талант на оператора не е основното, но е задължително условие ринопластиката да бъде успешна. Следоперативният период почти винаги е без усложнения, но налага да се спазва задължителният 10-дневен възстановителен режим. Регулирането на дишането се установява при диагностицирането и по време на операцията се премахва евентуалният анатомичен причинител за затруднено дишане, (изкривена носна преграда, хиперплазия на лигавицата, полипи и др.). Повторната ринопластика е един по-сложен статус и изисква особен хирургически талант и правилен подход към проблема. При повторната ринопластика, след като случаят го изисква, хирургът не трябва да пести никоя от хирургичните техники, с които разполага пластичната хирургия, дори ако е необходимо интервенцията да прерасне в по-сериозна операция. От предишната операция връзките между анатомичните компоненти са вече амортизирани и шевовете пречат на повторното хирургично оформяне. Затова един логичен интервал от време от около 10 до 12 месеца е необходим да “узреят” старите шевове и да се пристъпи към повторната ринопластика. Лекарската процедура: анамнеза, диагноза, оперативен план и хирургическо лечение стриктно трябва да се спази. За да успее някой да поправи предишните грешки, е необходимо да използва цялата си фантазия и творчество, прилагайки различните техники на пластичната хирургия, описани в литературата. Дисморфиите, които е възможно да се получат от една първоначална ринопластика, още по-трудно се поправят и не могат с лекота да се дадат сигурни решения на проблема.   Д-р Ангел Енчев, Пластична хирургия

Всяка година се увеличава броят на желаещите да се подложат на пластични естетични операции и манипулации. За да бъдат доволни от пластичната корекция са необходими - правилна хирургична интервенция или манипулация и гладкото протичане на постоперативния период.

Консултации и прегледи се извършват в гр. София, гр. Пловдив, гр. Варна и гр. Бургас с предварително записване на тел. 0878 656685.