БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Заличаване на бръчки

Заличаване на бръчки чрез ботулинов токсин

Задайте въпрос

Действието на парализиращото вещество ботулинов токсин във физиологични граници представлява блокирането на нервните окончания, намиращи се по дължината на даден мускул. За съществуването му е известно от стотици години, но благоприятните му ефекти са високо оценени едва през последните десетилетия.

Най-честото и сигурно приложение, ботулиновия токсин намира при лечение на бръчки на челото, междувеждието и "пачия крак" на очите. Сигурно и успешно приложение намира и при т. нар. мускулно разширение, което е свързано с бръчките по шията.

 

Заличаване на бръчки чрез ботулинов токсинВиж галерия

Виж цени за подмладяване на лицето с ботулинов токсин Ботулиновият токсин е изключително ефикасен за изглаждане на бръчки - лицевите бръчки. Той се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. Познати са няколко типа - A, B, C, D, E, F и G, като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В.

Инжектирането на ботулинов токсин в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа.

Територии в предпочитанията на пациенти и лекари все по-често печелят методи, които са бързи като приложение на процедурата, а и не изискват дълго време за възстановяване след тяхното прилагане. Тези методи не могат да изместят хирургическите, като например при цялостният Face Lift - цялостната корекция за премахване на бръчките на лицето, но действуват добре като тяхно допълнение или самостоятелно - като профилактика за по-млади пациенти. Двата най-често употребявани метода са прилагането на ботулинов токсин, Vistabel, Dysport и прилагането на вещества, които попълват бръчките, наречени - филъри.

Единствено мускулите на лицето и шията имат свойството, за разлика от всички други мускули, да завършват в кожата на прилежащата област. Тяхното свиване предизвиква движение на кожата и следователно - различни изражения и гримаси. Те са отговорни за изражението на лицето и притежават полуавтоматична функция.

Движението на всеки мускул предизвиква вертикални, спрямо неговата ос, бръчки. Това са мимическите бръчки. Хоризонталните бръчки по челото (челният мускул), вертикалните бръчки между веждите и т. нар.бръчки "пачи крак", са някои от примерите в това. Парализата на тези мускули би премахнало бръчките и именно в това се състои действието на ботулиновия токсин, който предизвиква временно обездвижване на дадения мускул, ако бъде инжектиран в него.

Действието на парализиращото вещество ботулинов токсин във физиологични граници представлява блокирането на нервните окончания, намиращи се по дължината на даден мускул. Употребата на лекарството, ако че е сравнително скорошна при лечението на бръчките (лекарството има относителна легализация както от Европейската, така и от Американската Фармацевтични Организации), се използва от десетилетия в други области на медицината, така че сигурността му е доказана. Независимо от това, макар и рядко, са наблюдавани усложнения при прилагането му във междувеждието. Въведеното в мускула-повдигач лекарство предизвиква краткотрайна пареза на мускула. Опитът и познанието при прилагането на лекарственото средство са от огромно значение за постигането на успешното хармонично равновесие на лицето.

Най-честото и сигурно приложение ботулиновия токсин, съкратено наричан ботокс, намира при заличаване бръчките на челото, междувеждието и "пачия крак" на очите. Съществуват и други групи мускули от останалата част на лицето, при които, ако лекарството се инжектира избирателно от опитен манипулатор се постигат учудващо добри резултати при изражението и цялостния вид на лицето. Сигурно и успешно приложение намира и при т. нар. мускулно разширение, което е свързано с бръчките по шията.

Действието на лекарството е различно при различните пациенти. Като средна продължителност на действие бихме могли да посочим период от около 8 месеца, след чиито изтичане манипулацията трябва да се повтори, за да се запази ефекта от резултата.

Какво точно представлява?

Ботулиновият токсин е пречистен естествен протеин, които в много малки дози отпуска свръхактивните мускули, които образуват бръчки при мръщене. Лечението е просто и се провежда по неоперативен път. То изглажда дълбоките бръчки между веждите, които се появяват с течение на времето.

Безопасен ли е ботулиновия токсин?

Ботоксът се използва безопасно за лечение на различни болестни състояния повече от 10 години, а в момента е одобрен от FDA за временно третиране на мимическите бръчки при пациенти на възраст от 18 до 65 години.

Имате ли нужда от инжектиране на ботокс?

Ако сте на възраст между 18 и 65 години, и вече сте направили всичко, за да изглеждате възможно най-добре, ботулиновия токсин може да е подходящ за вас. Ако намаляването на упоритите гънки между веждите ще ви даде възможност да се почувствате по-уверени, то този токсин може да ви помогне.

Хиляди мъже и жени, които се грижат за външния си вид, вече са открили предимствата му. Не само модели и телевизионни звезди, а и обикновени хора- учители, майки, хора, с различни професии и на различна възраст. Вашият лекар може да Ви помогне да решите, дали ботулиновият токсин е това, което Ви е необходимо.

Кой може да приложи този токсин?
Всеки лицензиран специалист-медик може да направи инжектиране на ботулинов токсин, но дерматолозите, пластичните хирурзи и други лекари-специалисти от областта на естетичната медицина, са най-опитни.

Ще загуби ли лицето ми изразителност, ако си инжектирам този токсин?
Не. Единственото нещо, което ще загубите, ще бъде непреднамереното повдигане на веждите, причинено от свръхактивните мускули. Така че, можете да се мръщите, усмихвате или гледате изненадано, без бръчки между веждите.

Какво мога да очаквам от лечение с ботулинов токсин?
Вашият лекар ще определи точно, къде да се въведат няколко малки инжекции за постигане на добри резултати. Анестезия не се изисква, макар че преди инжекция вашият лекар може да предизвика изтръпване на третираното място с охлаждащ пакет или анестезиращ крем. Общото лечение отнема около 10 минути. Дискомфортът е минимален и кратък- повечето пациенти сравняват усещането с ухапване от комар. Повечето хора веднага се връщат на работа и се заемат с обичайните си дейности.

В рамките на няколко дни ще видите значително подобрение, което може да продължи да расте през цялата седмица и трябва да продължи до четири месеца.

Най-честите странични ефекти, ако има такива, са главоболие, респираторни инфекции, синдром на грип, временно намаляване на апетита и гадене. Ботуиновият токсин не трябва да се прилага в случаите, когато на мястото на инжектирането е налице инфекция.

Болезнени ли са медицинските процедури, използващи ботулинов токсин?
Дискомфортът е минимален и кратък. Вашият лекар може да приложи локален анестезиращ крем или лед, за да се сведе дискомфортът до минимум. Когато инжекцията приключи, чувството на дискомфорт изчезва.

Скъп препарат ли е?
Когато става въпрос за корекция на лице, този токсин е съвсем достъпен. Според изследване през 2000 г. на Американското дружество по естетична пластична хирургия, това е един от най-малко струващите естетични процедури на лицето, заемащ 7 място сред деветте най-широко използвани в Съединените щати. Както и при други процедури, свързани с промяна във външния вид, като боядисване на коса и прически, избелване на зъбите, химически пилинг, разходите могат да бъдат оценени в зависимост от вашите намерения. За повече информация се консултирайте с вашия лекар.

Какъв е механизмът на действие на ботулиновия токсин?
Обикновено остава само в третираните мускули и постепенно изчезва, без да се разпада на части и без да се движи по тялото.

Колко дълго ще продължи?
Резултатът трае около 6 месеца, след което бръчките постепенно се връщат в състоянието, в което са били преди началото на лечението.

Това ще промени ли коренно външния ми вид?

Можете да очаквате подобряване на вида на Вашите мимически бръчки. Според клинични проучвания, около 90% от изследваните мъже и жени оценяват подобрението на гънките на челото като средно и по-високо. Като цяло, ще изглеждате по-спокойни и отпочинали.

Ботулиновият токсин се прилага успешно при хиперхидроза /прекомерно изпотяване/, мигрена, мускулни спазми, след травми на гръбначния стълб, спазми на гласните струни и др.