БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Д-р Енчев: В моята клиника всеки пациент е звезда

Д-р Енчев: В моята клиника всеки пациент е звезда

Пластичен хирург д-р Ангел Енчев е категоричен, че силиконовите импланти не пречат на кърменето!

Д-р Ангел Енчев е сред най-известните пластични хирурзи у нас. Стотици пациенти всяка година се оставят в ръцете му, за да направят корекция по тялото си. Най-често пациентките желаят да си уголемят бюста, но не са малко и тези, които желаят липосукция или ринопластика. Не липсват и мъже, които искат мъжкото им достойнство да стане по-голямо. Наскоро д-р Ангел Енчев издаде и първата книга за пластична хирургия у нас.

Д-р Енчев, защо написахте първата у нас книга за пластичната хирургия? Какво Ви провокира да го направите?

В България все още хората не са напълно наясно с ползите и вредите от пластичната хирургия. Представите им са объркани и липсва достатъчно информация за този бързо развиващ се и прогресиращ в световен мащаб клон на медицината. Моето желание беше на достъпен език да разкажа всичко за пластичните интервенции.

Какви козметични проблеми могат да бъдат решени с помощта на пластичната хирургия?

Пластичната хирургия не е само уголемяване на бюст и сочни устни. Нейната основна цел е корекция и реконструкция, също така може да бъде решение на наднормено тегло или вроден дефект.

Съветвате ли клиентките си да се откажат, ако някоя намеса е излишна?

Според мен, за да практикуваш професията на пластичен хирург, преди всичко трябва да си естет. Не бих окуражил на всяка цена пациентите си да се подложат на хирургична или нехирургична интервенция, ако е очевидно, че не е необходима. Не смятам, че трябва да оперирам всеки на всяка цена.

Има ли възрастови ограничения, за да бъде направена пластична корекция?

Зависи за каква корекция става въпрос и дали е наложителна. В детска възраст често се прибягва до корекция на уши, заешка или вълча уста или обрязване.

Дори и днес, при наличието на много модерни технологии, някои дами се страхуват да се подложат на операция за увеличаване на бюста, защото мислят, че това по някакъв начин би застрашило здравето им. Какво бихте ги посъветвали?

Поставянето на силиконови импланти не крие риск за здравето на пациентите, особено ако се спазват стриктно пред и следоперативните инструкции. Тази интервенция не пречи на предстояща евентуална бременност и последващо кърмене.

През последните години доста чести станаха и обратните процедури - за намаляване на бюста. Кога се налагат те?

Твърде големите гърди често са повече от естетичен проблем - те причиняват болки в гърба, проблеми с шийните прешлени или стойката. Жените с прекалено голям естествен бюст освен от физически, страдат и от емоционални терзания. Част от тях имат нужда освен от отстраняване на излишната тъкан и от повдигане на бюста, както и от смяна в позицията на ареолите.

Как да познаем добрия специалист, за да му се доверим?

Според мен всеки пациент усеща дали може да се довери на избрания от него специалист. Освен това, разбира се, има и фактори, които са от особена важност, преди да се доверят на пластичния хирург.Това са образование и специализации, натрупаният професионален опит, използваните материали и консумативи, професионализма на неговия екип, както и болничното заведение, където се извършва желаната операция или манипулация. И не на последно място, мнението на неговите пациенти и препоръките от тях – рекламата "mouth to mouth" (от уста на уста).

Трябва ли да се интересуваме за използваните от лекаря консумативи, когато избираме клиника?

Дори е задължително.

Какви са най-честите желания на жените, прекрачили прага на кабинета ви?

Най-желаната хирургична интервенция е уголемяването на бюст чрез поставяне на силиконови импланти. Следва я ринопластиката (пластика на нос) и липосукцията. От манипулациите предпочитани са поставяне на филъри и инжектиране на ботокс.

А на мъжете?

Мъжете също проявяват суетност, особено в последно време. Все повече желаещи има за поставяне на ботокс, пластика на нос или уши, както и за липосукция. Не липсват и въпроси относно процедурата за фалопластика.

Оправдана ли е една операция за удължаване на мъжкото достойнство? Може ли тя да промени по някакъв начин живота на пациента или е просто въпрос на каприз?

Има случаи, в които подобна операция е не само препоръчителна, но и наложителна. Със сигурност след тази интервенция животът на пациента се променя, и ако това е начинът да му се спестят несигурност, страдания и комплекси, няма нищо срамно да пожелае да се подложи на нея.

На какъв период от време една жена може да си прави опъване на бръчките, без да навреди на здравето си?

Ботокс терапията и поставянето на филъри е решение на проблема с бръчките, но при пациентите с по-ясно изразени белези на стареене няма да даде онези впечатляващи резултати, които биха се постигнали с фейслифтинг. Тази интервенция може да се извърши не повече от два пъти в живота, като ефектът є трае до 15 години.

Има ли максимален брой интервенции, които всеки човек може да си позволи, за да не се превърне в гротеска?

Понякога дори и една интервенция може да превърне някого в гротеска. Всичко прекалено е неестетично.

След пластичната процедура какви грижи трябва да полагаме за поддържане на вида?

Много пациенти смятат, че с извършването на дадена операция проблемът им е решен.Но точно тогава започва трудната част - да успеят да запазят ефекта от интервенцията, колкото е възможно по-дълго. Това важи с голяма сила за процедури като липосукцията, поставянето на гастрален пръстен, дори и лифтинг на лице. Всички подробности за съвременните естетични корекции и операции, както и за периода на възстановяване, следоперативни грижи и други интересни факти ще откриете в книгата ми "Красотата е симетрия", която е отскоро на пазара.

Сигурно имате и доста известни клиенти - какво най-често искат да променят във външния си вид звездите?

Известните хора не се отличават от обикновените. Те също имат своите комплекси и несъвършенства и желаните от тях интервенции не са много по-различни. А в моята клиника всеки един пациент е звезда.

Достъпни ли са най-желаните процедури - корекция на нос, бюст, повдигане ?

В цената на една операция са включени изследвания, болнични разходи, екип, анестезия, болничен престой и консумативи с най-високо качество. Това е едно от нещата, с което не правя компромис. Смятам, че всеки, който е взел решение да се подложи на естетична корекция, е премислил внимателно от всяка гледна точка дали си струва и на кого да повери своята външност.

Кое е най-странното желание, което сте изпълнили на ваш пациент, пациентка?

Преди време пациент изяви желание да има т.нар. змийски език, разцепен на две. Доста се борих със себе си, дори поисках писмено съгласие от родителите му, въпреки че беше на 23 години. След като ми представи подписания документ, се съгласих да извърша тази интервенция. След година той се върна при мен, но с противоположното искане, защото изпитваше неудобство при хранене.

Виж PDF файла - "Д-р Ангел Енчев: В моята клиника всеки пациент е звезда"

Изтегли PDF