БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
В търсене на Симетрия - д-р Ангел Енчев

В търсене на Симетрия - д-р Ангел Енчев

Д-р Ангел Енчев даде интервю за "ОК! Промо"

Кои са най-подходящите козметични процедури на есента, лесно ли се влиза в омагьосания кръг на стремежа за перфектна външност и какво наложи създаването на козметичната серия "Симетрия" - отговорите потърсихме от пластичния хирург д-р Ангел Енчев

Д-р Енчев, кои процедури е най-подходящо да направим през есента?

Есенният сезон е подходящ период да се погрижим преди всичко за състоянието на кожата на лицето си. Това е време за адаптация за цялото ни тяло. След продължителното излагане на слънце през лятото е нужно да се подготвим за влажния и студен период, който ни очаква. През есенния сезон след подлагане на естетични манипулации и операции рискът от странични ефекти (напр. пигментиране на кожата) е по-малък. Предпочитаните интервенции в този период са дермоабразиото, различните видове пилинги, изглаждане и попълване на бръчки чрез инжектиране на ботокс или филъри, както и пластиката на лице (фейслифт, блефаропластика, ринопластика).

Има ли мода при пластичната хирургия и кои са най-актуалните интервенции, на които се подлагат пациентите напоследък?

Не смятам, че стремежът на жените и мъжете да изглеждат добре, може да се определи като мода и в този смисъл мода в пластичната хирургия няма. Красивият и оформен бюст е мечта на всяка жена. Същото важи и за стегнатото тяло при мъжете. При по-младите пациенти се наблюдава желание за демонстрация, което е и разбираемо донякъде, но тези между 30 и 45 години, които знаят какво искат и как, залагат предимно на естетиката. Все повече пациенти идват при мен с желание за минимални корекции, независимо дали са в областта на тялото или лицето, и остават доволни от максимално естествения резултат.

Има ли специална козметика, която трябва да се използва задължително след хирургически интервенции?

След хирургична интервенция е задължително спазването на постоперативните инструкции, дадени от хирурга, извършил операцията. Стриктното им изпълнение е особено важно за гладкото протичане на следоперативния период. Към този момент, в България не се предлага специализирана козметика, която да е насочена към нуждите на пластичната хирургия. Това ме провокира да се обърна към американска лаборатория, водеща в областта на козметиката и по-специално в сферата на продукти, свързани с постоперативните грижи след естетични корекции и интервенции. В продължение на 18 месеца съвместно разработвахме козметична серия, която вече е факт и съвсем скоро ще се предлага под името "Симетрия".

Кои са били най-интересните или пък най-трудните операции, които сте правили?

Всяка една операция е едновременно интересна и донякъде трудна. Всеки пациент е различен, както и желанията му. Целият процес - от взимането на решение за извършване на естетична корекция до крайния резултат, не спира да ме изумява и вълнува. Ежедневно се срещам с разнообразни и колоритни личности и за мен работата е непрестанно предизвикателство.

Имате ли случаи, в които да разубеждавате пациенти, че дадена процедура им е необходима? Лесно ли се попада в омагьосан кръг, в който дамите да искат още и още процедури, за да се по-чувстват по-красиви?

По-често ми се случва да разубеждавам пациенти, отколкото да ги убеждавам. Някои дори се обиждат, но не мисля, че на всяка цена трябва да се извърши корекция, ако няма нужда. Не бива да забравяме, че преди всичко пластичната хирургия е насочена към коригирането на съществуващ дефект и целта е промяна на външния вид, което неминуемо води до промяна и във вътрешния свят, повишаване на самооценката и самочувствието.