БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Д-р Ангел Енчев: Смяната на пола е като второ раждане

Д-р Ангел Енчев: Смяната на пола е като второ раждане

Смяната на пола е изключително сложна, многоетапна и продължителна операция, категоричен е д-р Ангел Енчев.

Публикувано в Блиц на 16 апр. 2012, 11:46
Смяната на пола е като второ раждане. Как става то и има ли българи, които се подлагат на операция за смяна на пола? По тези и други въпроси разговаряме с д-р Енчев, известен пластичен хирург.

- Д-р Енчев, правили ли сте операции за смяна на пола на български пациенти?
- Да, правил съм операции за смяна на пола на български пациенти.

- Само при мъже ли сте правили такива операции или и при жени?
- Участвал съм в една операция за смяна на пол на жена. Всички останали са на мъже, желаещи да станат жени.

- Кои са хората, които искат да променят пола си и кога тези операции са оправдани?
- Хората, които искат да сменят пола си, цял живот се чувстват в капана на тялото, в което са се родили. И не само това - психиката, мисленето и желанията им са изцяло присъщи на срещуположния пол. Най-трудното е да признаят пред себе си и близките си своята същност. Но голяма част от тях не осъзнават колко отговорно е взимането на решение за смяна на пола. Това ще промени живота им и поради този факт, след приключването на всички етапи от операцията, те предпочитат да заживеят в друга държава, да започнат на чисто, както са ми казвали.

- Какво е вашето мнение, това мода ли е, или необходимост за дадения човек?
- Не мога да кажа, че е мода. Смяната на пола далеч не е толкова лесна процедура, колкото изглежда. Тя не приключва с поставянето на силиконови импланти или отстраняване на млечната жлеза. Това е изключително сложна, многоетапна и продължителна интервенция. Дори често, когато обясня подробно на желаещия една по една стъпките, трудностите и времето, необходимо, за да се достигне до крайния резултат, той се отказва.

- На какви предоперативни процедури се подлагат пациентите?
- Обикновено години преди интервенцията мъжете хомосексуалисти се подлагат на химическа кастрация с естроген, допълнително лечение с антиандрогени, които водят до намаляване на мъжкия хормон на нива кастриране. Този курс на лечение променя не само окосмяването, но и външния вид на гърдите на мъжа, които нарастват постепенно. Аналогично е и при жените, които получават предоперативно андроген и придобиват силно окосмяване, преди да достигнат до естетичната промяна в операционната зала.

- Разкажете ни за случай от практиката си, който ви е впечатлил.
- Всеки случай е уникален и впечатляващ, с различна съдба и житейска драма.

- При кой от двата пола процедурата по смяната е по-трудна?
- И двете операции имат своите особености, но определено смяната на пол от жена в мъж е доста по-сложна. Главно заради изграждането на мъжки полов член от собствена тъкан, взета от предмишницата или от слабинната област. Но не е само това - и при двете интервенции се отстраняват изцяло вътрешните и външните полови органи, което само по себе си е доста трудно и отговорно за изпълнение.

- През какви етапи преминава операцията за смяна на пола? Използвате ли и помощта на психолог в практиката си?
- Задължително началото е консултация с психолог, който наблюдава и разговаря с пациента поне шест месеца, за да потвърди накрая неговото желание и невъзможността му да продължава да съжителства с това, което е, като физическа обвивка. Установяването на несъвместимостта между тяло и същност е само първата крачка.

Следва прием на хормонални препарати, предписани от специалист, което продължава около година преди първата операция. В случай на мъж, желаещ да бъде жена, следващата стъпка е премахването на адамовата ябълка и поставянето на силиконови импланти в гърдите. Последната интервенция е и най-трудната - ампутиране на фалоса и създаване на женски полови органи.

Аналогично е и при бъдещите мъже - оперативните интервенции са мастектомия (премахване на млечната жлеза), хистеректомия (отстраняване на матката и яйчниците) и изграждане на т.нар. псевдофалос.

- По какво съдите дали операцията е успешна?
- Дали операцията е успешна от медицинска гледна точка се разбира още в операционната, а дали е успешна според пациента, става ясно след време. Възстановителният процес е тежък, защото привикването към “новото” мечтано тяло не е лесно. Обслужването му и грижата за него може да наложи нови консултации с психолог. В тези моменти изключително важна за пациента е подкрепата на близките и семейството.

- Колко време отнема процедурата?
- Оперативната смяна на пол трае между осем и десет часа, а процедурата за преминаването от единия пол в другия отнема около година и половина.

- Какви рискове има при тази операция и има ли противопоказания?
- Рисковете, които крие тази интервенция, са както при всички останали операции. Но пак подчертавам, че за да се стигне до нея, трябва да се измине дълъг път и не всички издържат до края. В повечето случаи се отказват още при сеансите с психолог. Възможно е и самият психолог да не даде положително становище относно наложителността на планираната интервенция.

- Имали ли сте случаи, в които след като сте извършили операцията и сте сменили пола на пациента, се е налагало да правите повторна операция, за да върнете рождения пол на пациента си?
- Подборът на пациенти е изключително прецизен и поради това не съм имал подобен случай.

Източник: Blitz.bg