БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

Тук можете да следите най-често задаваните въпроси за интервенции и манипулации от естетичната и пластична хирургия, включително на лице, гърди и тяло - уголемяване на гърди, намаляване и повдигане на бюст, гинекомастия, уголемяване на устни, блефаропластика (пластика на клепачи), отопластика (пластика на ухо), цялостна пластика на лице (фейслифт), ринопластика (пластика на нос), моделиране на скули, заличаване на бръчки, пластика на корем, ръце, лифтинг на седалище и бедра, липосукция, оформяне на бицепс и гърди при мъжете и др.

Въпрос:  Интересува ме може ли да се коригират падането на клепача и торбичките под очите и по какъв начин? Какви рискове крие тази процедура?

Отговор: Блефаропластика или пластика на клепача, може да е част от цялостната пластика на лицето, а може и да бъде самостоятелна интервенция в случай, че само клепачът проявява отпускане. Целта на тази операция е да реши проблема с отпускането на клепачите, да премахне торбичките, да повдигне с 3-5 мм външния ъгъл на окото и да придаде на погледа един младежки, свеж вид. Бръчките около очите, т. нар. пачи крак не могат изцяло да бъдат премахнати с блефаропластиката. Спадането на веждите също не може да бъде коригирано, освен ако блефаропластиката не е съпроводена и с лифтинг на челото. Необходимостта от пластика на клепачите не се определя от възрастта, а от евентуални проблеми, които демонстрират клепачите. Така например торбички е възможно да се наблюдават и в млада възраст и да диктуват нуждата от блефаропластика. С пластика на клепачите торбичките се премахват трайно и последващото отпускане на клепача е с по-бавни темпове. Разрезите при блефаропластиката са в гънката на клепача за горен клепач и съответно в областта на миглената редичка при долните клепачи. Тези разрези почти никога не оставят белези и изчезват, но това е индивидуално при всеки пациент. Единственият случай, при който няма никакъв белег, е при млади пациенти, при които нямаме отпускане на кожата, а се наблюдават силно изразени торбички, резултат от локално натрупване на мастна тъкан. Разрезът в този случай се извършва от вътрешната страна на долния клепач, в областта на лигавицата. Блефаропластиката може да бъде извършена и с локална анестезия, желателно е обаче да бъде обща със съдействието на анестезиолог, за по-голям комфорт на пациента. Болката не се споменава като симптом от пациентите. Вероятността от конюнктивит е малка, но даже и да има, лесно се копира с необходимите капки. През първите два дни клепачите не се затварят напълно през нощта, ако пациентът се е подложил едновременно и на лифтинг. Болният може да използва хладки компреси с лайка и капки за очи 3 пъти дневно. На 4-ия ден се свалят конците, както и лепенките. Синините изчезват до една седмица, освен ако хематом не ги забави с още няколко дни. Д-р Ангел Енчев, Пластична хирургия

Всяка година се увеличава броят на желаещите да се подложат на пластични естетични операции и манипулации. За да бъдат доволни от пластичната корекция са необходими - правилна хирургична интервенция или манипулация и гладкото протичане на постоперативния период.

Консултации и прегледи се извършват в гр. София, гр. Пловдив, гр. Варна и гр. Бургас с предварително записване на тел. 0878 656685.