БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

Тук можете да следите най-често задаваните въпроси за интервенции и манипулации от естетичната и пластична хирургия, включително на лице, гърди и тяло - уголемяване на гърди, намаляване и повдигане на бюст, гинекомастия, уголемяване на устни, блефаропластика (пластика на клепачи), отопластика (пластика на ухо), цялостна пластика на лице (фейслифт), ринопластика (пластика на нос), моделиране на скули, заличаване на бръчки, пластика на корем, ръце, лифтинг на седалище и бедра, липосукция, оформяне на бицепс и гърди при мъжете и др.

Въпрос: Здравейте Д-р Енчев!Искам Да Ви попитам, каква е разликата между обикновенната липосукция и аспирационната липосукция.Била съм на ваша консултация във Варна преди 1 Година,но сега реших, да се подложа на тази интервенция. Благодаря Ви предварително.

Отговор: В зависимост от техниката, която се използва, липосукцията бива аспирационна и ултразвукова. При аспирационната липосукция, се използва помпа, която създава отрицателно налягане и “изсмуква” мастните натрупвания в определена зона на тялото, а при ултразвуковата липосукция мастните клетки се разрушават чрез ултразвук.И двата метода са еднакво безопасни за организма и с доказан ефект.Ако желаете да Ви включа в оперативния график, моля обадете се на тел. 0878 656685, за да уговорим подробностите.

Въпрос: Здравейте! Предварително се извинявам ако има подобен въпрос! Запитването ми е следното: При операция за уголемяване на бюста, с разрез в областта на ареола, губи ли се чувствителността на зърната? Имам предвид само поставяне на имплант, без повдигане на гърдите. Благодаря предварително!

Отговор: При уголемяване на бюст чрез периареоларен достъп, чувствителността на зърното, е възможно да бъде изменена през първите шест месеца, за което се препоръчва приемането на витамин В complex, който спомага за бързото й възстановяване.
 

Въпрос: Zdraveite az sam na 45 g. Goga moga da doida na pregled i konsoltaciq v Plovdiv . Blagodarq predvaritelno

Отговор: Консултации в гр. Пловдив се извършват всяка седмица.Можете да запишете час за консултативен преглед, на тел. 0878 656685.

Въпрос: С пълна упоика ли.се прави

Отговор: Липосукцията е рутинна интервенция, която се извършва под обща анестезия, би могла да бъде направена и с локална анестезия, но само ако има противопоказания за извършването й под обща.

Въпрос: здравейте ,искам да попитам за изправяне на гърбица и изкривена носна кухина колко ще струва ? благодаря предварително

Отговор: За да бъда коректен в отговора си, моля запишете час за консултативен преглед на тел. 0878 656685 или изпратете Ваши снимки на doctorenchev@symetria.bg.
 

Въпрос: Интересува ме дали е възможно да се направи корекция на горната част на ръката, под мишницата. С възрастта и наднорменото ми тегло кожата ми увисна там и не ми харесва да се гледам в този вид. Опитах със спортуване, но ефектът не е достатъчен. Доколко рискова е тази операция? Страхувам се да не би да се увреди движението на ръцете.

Отговор: Да, така е! Ръцете много често се деформират при загубата на тегло или с напредване на възрастта. Операцията за пластика на ръце оставя белег по цялата вътрешна дължина на мишницата. Винаги се внимава белегът да не премине надолу в областта на лакътя, докато нагоре той образува буквата V, за да коригира задния и предния ъгъл на подмишичната ямка, а също и да щади окосмената част. Белезите, които се образуват след пластика на ръце, почти винаги са задоволително дискретни и не се открояват при движението на ръцете. Те могат да се забележат единствено при показно протягане. Операцията лифт на ръце е лесна, със спокоен следоперативен период. Пациентът може да се завърне към работата си още на 3-ия ден. Тъй като почти винаги отпускането на гърдите е съпроводено и с отпускането на ръцете, се препоръчва едновременното извършване на пластика на гърди с пластика на ръце. Следоперативният им период е сходен и спокоен. Пълното възстановяване е две до три седмици. Д-р Ангел Енчев, Пластична хирургия

Въпрос: При операция на носа има ли опасност да се наложи повторна хирургична намеса? Какви са причините, които водят до такава повторна операция?

Отговор: Класическата операция на носа заслужава особено внимание, тъй като често се налага повторение и много рядко възстановяване на носа. Повторната ринопластика се характеризира от педантичните хирурзи като най-трудната естетическа операция на основателно претенциозни пациенти. Пластичната хирургия е дял от медицината, затова и пластичният хирург трябва изключително стриктно да спазва лекарската процедура: поставяне на правилна диагноза, изграждането на план на хирургичното лечение - базирайки се на познанията си по анатомия и функция на тъканите, изключително изрядни оперативни условия и следоперативно наблюдение.
Хирургическият талант на оператора не е основното, но е задължително условие ринопластиката да бъде успешна. Следоперативният период почти винаги е без усложнения, но налага да се спазва задължителният 10-дневен възстановителен режим. Регулирането на дишането се установява при диагностицирането и по време на операцията се премахва евентуалният анатомичен причинител за затруднено дишане, (изкривена носна преграда, хиперплазия на лигавицата, полипи и др.). Повторната ринопластика е един по-сложен статус и изисква особен хирургически талант и правилен подход към проблема. При повторната ринопластика, след като случаят го изисква, хирургът не трябва да пести никоя от хирургичните техники, с които разполага пластичната хирургия, дори ако е необходимо интервенцията да прерасне в по-сериозна операция. От предишната операция връзките между анатомичните компоненти са вече амортизирани и шевовете пречат на повторното хирургично оформяне. Затова един логичен интервал от време от около 10 до 12 месеца е необходим да “узреят” старите шевове и да се пристъпи към повторната ринопластика. Лекарската процедура: анамнеза, диагноза, оперативен план и хирургическо лечение стриктно трябва да се спази. За да успее някой да поправи предишните грешки, е необходимо да използва цялата си фантазия и творчество, прилагайки различните техники на пластичната хирургия, описани в литературата. Дисморфиите, които е възможно да се получат от една първоначална ринопластика, още по-трудно се поправят и не могат с лекота да се дадат сигурни решения на проблема.   Д-р Ангел Енчев, Пластична хирургия

Въпрос: Интересува ме може ли да се коригират падането на клепача и торбичките под очите и по какъв начин? Какви рискове крие тази процедура?

Отговор: Блефаропластика или пластика на клепача, може да е част от цялостната пластика на лицето, а може и да бъде самостоятелна интервенция в случай, че само клепачът проявява отпускане. Целта на тази операция е да реши проблема с отпускането на клепачите, да премахне торбичките, да повдигне с 3-5 мм външния ъгъл на окото и да придаде на погледа един младежки, свеж вид. Бръчките около очите, т. нар. пачи крак не могат изцяло да бъдат премахнати с блефаропластиката. Спадането на веждите също не може да бъде коригирано, освен ако блефаропластиката не е съпроводена и с лифтинг на челото. Необходимостта от пластика на клепачите не се определя от възрастта, а от евентуални проблеми, които демонстрират клепачите. Така например торбички е възможно да се наблюдават и в млада възраст и да диктуват нуждата от блефаропластика. С пластика на клепачите торбичките се премахват трайно и последващото отпускане на клепача е с по-бавни темпове. Разрезите при блефаропластиката са в гънката на клепача за горен клепач и съответно в областта на миглената редичка при долните клепачи. Тези разрези почти никога не оставят белези и изчезват, но това е индивидуално при всеки пациент. Единственият случай, при който няма никакъв белег, е при млади пациенти, при които нямаме отпускане на кожата, а се наблюдават силно изразени торбички, резултат от локално натрупване на мастна тъкан. Разрезът в този случай се извършва от вътрешната страна на долния клепач, в областта на лигавицата. Блефаропластиката може да бъде извършена и с локална анестезия, желателно е обаче да бъде обща със съдействието на анестезиолог, за по-голям комфорт на пациента. Болката не се споменава като симптом от пациентите. Вероятността от конюнктивит е малка, но даже и да има, лесно се копира с необходимите капки. През първите два дни клепачите не се затварят напълно през нощта, ако пациентът се е подложил едновременно и на лифтинг. Болният може да използва хладки компреси с лайка и капки за очи 3 пъти дневно. На 4-ия ден се свалят конците, както и лепенките. Синините изчезват до една седмица, освен ако хематом не ги забави с още няколко дни. Д-р Ангел Енчев, Пластична хирургия

Въпрос: Какво представлява манипулацията по удължаване и удебеляване на пениса? Опасна ли е за здравето?

Отговор: Оперативната техника, която се използва за удължаване на мъжкия полов член, включва разрез с размери 4-6 см в гънката между пениса и тялото. Зоната на триъгълника около пениса се инфилтрира предварително, за да се евакуира максимално мастната тъкан от тази зона. Пенисът се освобождава много внимателно от придържащите го към тялото елементи, докато се стигне до пубисната кост. Тази манипулация е безкръвна. Приблизително 1/4 от пениса е “скрит” в тялото. След внимателно освобождаване тази “скрита” част се изтегля максимално навън и се фиксира на ново място, което допринася за удължаването на пениса с от 1 до 3 см. Поставят се конци и стерилна превръзка. Конците се свалят след 10-12 дни. Непосредствено след операцията пенисът е с лек оток в основата и в средната част. Тъй като самата оперативна намеса е в дълбочина в зоната на външния видим край на пениса, в редките случаи, когато се изпитва лека болка, тя също се усеща в дълбочина. Много често освобождаването на тялото на пениса се комбинира и с липосукция в зоната на триъгълника около пениса. Това е основната причина за постоперативните отоци и хематоми в тази област. Следоперативният период е слабо болезнен. Режимът на пациента е свободен, като трябва да се избягва активно физическо натоварване за период от 4 до 6 седмици. Въздържание от сексуално общуване - в продължение на 30 дни. Препоръчват се леки “изтеглящи” масажи сутрин и вечер с продължителност 5-15 мин. Тези масажи в никакъв случай не би трябвало да предизвикват силна болка. При появата на такава задължително се консултирайте с хирурга си. Д-р Ангел Енчев, Пластична хирургия

Всяка година се увеличава броят на желаещите да се подложат на пластични естетични операции и манипулации. За да бъдат доволни от пластичната корекция са необходими - правилна хирургична интервенция или манипулация и гладкото протичане на постоперативния период.

Консултации и прегледи се извършват в гр. София, гр. Пловдив, гр. Варна и гр. Бургас с предварително записване на тел. 0878 656685.