БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
В търсене на идеалната жена - сп. ОК

В търсене на идеалната жена - сп. ОК

Д-р Ангел Енчев за сп. "ОК" - интервю, публикувано на 10.05.2015 г.

"Вдъхновени от динамичния и многоцветен образ на градското момиче и нейните бюти тайни се срещнахме с пластичния хирург на знаменитостите - д-р Ангел Енчев. С него си поговорихме за самочувствието, скалпела и модерната жена …"

Какви са най-актуалните тенденции в пластичната хирургия напоследък?

Желанието и стремежът към ”идеален външен вид” винаги са актуални и ако това е модна тенденция, то тя определено няма да отмине скоро. Красивият и оформен бюст е мечта на всяка жена.Същото важи и за стегнатото тяло при мъжете. При по-младите пациенти се наблюдава желание за демонстрация, което донякъде е разбираемо, но тези между 30 и 45 години, които знаят какво искат и как, залагат предимно на естетиката.Ако все пак трябва да определим тенденция в пластичната хирургия, на мода е типът жена, която изглежда естествена, без да изпада в крайности, с едва забележими корекции на лицето и тялото. В световен мащаб, през последните години, придобива популярност уголемяването на бюст с коктейл от собствена мастна тъкан и стволови клетки, които могат да бъдат и от донор. Опити за използването на собствена мастна тъкан за реконструктивни интервенции на тялото се правят отдавна, но стволовите клетки спомагат на тъканта да устоява по-дълго във времето и именно това е иновативното в тази технология и бъдещето на имплантологията и трансплантологията.

Броят ни е посветен на модерното градско момиче. Какви според вас са нейните представи за физическа красота?

Най-ценното качество и средство, което притежава модерното градско момиче, е красотата.Тя често не е природна даденост, но с помощта на различни трикове или на пластичната хирургия, дори грозното патенце може да се превърне в красив лебед. Ринопластиката, например, може да подобри визията на момиче с несиметрични черти и гърбав нос, да промени възприятието й за себе си, да повиши самочувствието и самооценката й, а оттам да доведе до положителни метаморфози в живота й.

Модерното градско момиче или жена, определено се асоциира с прилагателните "магнетична" и "съблазнителна". Тя полага грижи за себе си, не заради мъжете, а защото е наясно каква е ползата от добрия външен вид и вратите, които той отваря пред нея. Представите за физическа красота се променят през годините – от жената с фигура тип „пясъчен часовник, през прекалено слабата Туиги, следвана от изваяните от боди-билдинг тела, до жената на 21-и век - с ясно дефинираните критерии за женска хубост: ярка индивидуалност, хармонична фигура, стил и сексапил.

Колко от вашите пациентки се подлагат на интервенция, просто защото искат да се доближат до идеала за красота налаган от медиите?

От раждането си, всеки човек подражава на някой подсъзнателно, а в последствие и съзнателно. Индивидът се учи, чрез подражание. Това влияе върху възпитанието му, формира мирогледа му и съответно, неминуемо намира отражение и в социалните му контакти и мястото му в обществото. Идеалът за красота налаган от медиите е свързан с определена тенденция, но винаги в основата му е естетиката, а оттам и задоволяването на определена потребност, за това да изглеждаме по определен начин. Изборът, пък бил той свързан с външния вид, е най-изконното право на всеки човек. Дали да се пристъпи към естетична корекция е съзнателен избор, особено в случаи на аномалия /уши, нос, асиметрични гърди/, а пластичната хирургия предлага решение, с цел избягване на създаване на комплекс или чувство за малоценност. Не трябва ли всеки да може да избира как да изглежда, имайки в предвид, че във фантазиите си, изглежда по друг начин и ако това е постижимо, защо не? Тялото /в случая външния вид/ и психиката /съзнанието/ са едно цяло, за да функционират добре е необходимо да са в хармония. Те са винаги взаимосвързани - дефицит в едното води до дефицит в другото. Успешното заличаване на вътрешните дефицити, в много случаи, е с помощта на пластичната хирургия, а именно като се поправят външните такива.

Къде е границата между суетата и нуждата от хирургична намеса?

В пластичната хирургия съществува много тънка граница, която не бива да се прекрачва. Понякога представата за красота се изкривява и се стига до крайности в желанието за промяна на външността. Тревожно е, когато някой наистина смята, че може да реши проблемите и бъдещето си с безброй естетични интервенции. Задачата на пластичния хирург е от дефекта да направи ефект, целта е да улови спецификата в чертите на всеки пациент и въпреки извършването на естетична корекция, да я запази. Естетичната хирургия работи в тази насока, издигайки красотата, симетрията и хармонията на пиедестал.

Има ли жени, които идват със снимка на своя любима знаменитост и казват например - Искам нос като на Скарлет Йохансон?

В едно проучване на Университета в Оксфорд, Скарлет Йохансон е определена като жената с най-красива фигура и най-симетрични черти на лицето. Българките най-често изявяват желание да приличат на родни известни личности. Снимките, които коментираме са на носа на Златка Димитрова, гърдите и скулите на Николета Лозанова, устните на Елен Колева.

Какво всъщност искат жените?

Има много книги и филми, които се опитват да отговорят на този въпрос... Като оставим на страна стремежа към намирането на идеалния мъж и просперираща кариера в дадена област, желанието за емоционална и финансова стабилност и сигурност, мечтите за романтични пътешествия и създаване на семейство, всяка жена, на първо място, иска да се чувства в хармония със себе си и да харесва тялото си. Ако за едни жени, пластичната хирургия не е решение, то за други тя предлага така желаната промяна и възвръщане на самочувствието, защото едно е сигурно: Както и да се променят стандартите за красота, никога няма да бъдат на мода торбичките под очите, клепналите уши или големият корем.

Отворете PDF файла и прочетете цялото интервю!

Изтегли PDF