БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
В хармония със себе си - д-р Ангел Енчев

В хармония със себе си - д-р Ангел Енчев

"Защо това е най-важната задача, свързана с нашето външно и вътрешно удовлетворение, според един от най-добрите пластични хирурзи у нас д-р Ангел Енчев ..."
Публикация в Списание ОК! - брой януари 2016

Д-р Енчев, с Вас неведнъж сме разговаряли на различни теми. Сещате ли се за важен момент от сферата на пластичната хирургия, който не сме засягали, а е важно всеки човек, решил се да си направи корекция, да знае?

Д-р Ангел Енчев: Всеки, който е взел решение да се подложи на естетична корекция или пластична операция, на първо място трябва да направи избор, на кой специалист да се довери. В тази връзка е много важно да се направи едно уточнение - естетична корекция и пластична операция, са две различни по същността си хирургични интервенции.

Естетичната и пластичната хирургия са тясно свързани и взаимозаменяеми, но не са едно и също. И двете имат за цел оптимизиране на външния вид на пациента, но при естетичната хирургия използваните оперативни техники имат за задача да подобрят пропорциите и да възстановят симетрията. Фокусът на пластичната хирургия е реконструкция на определени зони от тялото поради вродени или придобити дефекти. Много често в една оперативна интервенция се налага и функционална корекция - пример е ринопластиката, при която е необходимо изправяне на носната преграда, а понякога и реконструиране на назалния септум (при реоперации на нос - повторна ринопластика), в комбинация с естетична корекция на върха на носа и ноздрите.

Именно затова, изборът на специалист, който да извърши желаната операция, а и мястото, където се провежда тя, са от съществено значение. Протичането на постоперативния период и възстановяването у дома са следващия ключов фактор за постигането на максимално естетичен резултат - стриктното спазване на инструкциите, дадени от хирурга, извършил интервенцията е от особена важност.

Наближават празници и всяка жена мечтае да изглежда перфектно за партито на Нова година? Ако е закъсняла с планирането на операция, какви по-леки процедури би могла да си направи за добро самочувствие и добър старт на 2016-а?

Д-р Ангел Енчев: В последните години в пластичната хирургия се наблюдава увеличаване на желаещите да се подложат на естетична корекция или манипулация, именно в периода на Коледните и Новогодишни празници. Няколко са причините за нарастването на тази тенденция – вместо получаване на куп малки подаръци изненадата е един-единствен находчив жест – голяма част от интервенциите са получени под формата на подарък от брачната половинка, от благодарна дъщеря или загрижен родител. Навечерието на Бъдни вечер и Коледа определено е посветено на ботокса и хиалуроновата киселина, а времето до Нова година - на операциите, тъй като те изискват повече време за възстановяване, а и в този период работните ангажименти са сведени до минимум.

С оглед на това ... Бихте ли споделили с нас кои са най-желаните корекции от жените в собствената ви клиника в последно време? И защо според вас са точно тези?

Д-р Ангел Енчев: Безспорно, най-желаните оперативни интервенции са ринопластика (пластика на нос) и уголемяване на бюст чрез поставяне на силиконови импланти.

Добре оформеният бюст е мечта на всяка жена, особено след едно или две раждания, последвани от кърмене, а носът е най-забележимата и обсъждана част от лицето и желанието за корекцията му, винаги е свързано с постигане на идеална лицева симетрия и цялостна промяна във външния вид.

Вярно е, че нова рокля, чанта, парфюм или автомобил предизвикват усмивка на лицата на жените, но трайно щастие и самочувствие се постига именно с нов външен вид, дори и това да е благодарение на пластичната хирургия.

Жените, а и мъжете, искат да се чувстват добре в тялото си, да имат самочувствие и настроение, което да окаже благоприятно влияние както на личния, така и на професионалния им живот.

Имайки предвид отиващата си 2015-а - на какво станахте свидетел вие, като специалист, имаше ли иновации в медицината и конкретно в дисциплината, на която сте се посветили?

Д-р Ангел Енчев: В областта на естетичните корекции няма напълно нови тенденции, иновациите са предимно в хирургичните техники и разработените нови технологии, с които си служи хирургът, за постигане на възможния оптимален резултат. Използването на собствена мастна тъкан в различни интервенции и коктейл от стволови клетки вече се прилага успешно и в България. Работи се с материали с доказано световно качество, които са предмет на непрекъснато усъвършенстване от страна на производителите.

Вие се грижите за безупречния външен вид на вашите клиенти. Какво разбирате под красота и постига ли се тя само с визия?

Д-р Ангел Енчев: Красотата е съвкупност от индивидуалност, вътрешен мир, житейски опит и генетика. Всеки може да я разбира по различен начин, според собствените си възприятия за заобикалящата го действителност и интелигентността си. Но е факт, че красотата преди всичко е щастие и удовлетвореност, а в повечето случаи те са пряко свързани с визията.

Пожелайте нещо на читателите ни! :)

Д-р Ангел Енчев: Желая на читателите Ви много здраве, късмет и благополучие. Да бъдат в хармония със себе си и околните и да сбъдват мечтите си!!!