БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Anti-age стратегия - Борбата против стареенето

Anti-age стратегия - Борбата против стареенето

Д-р Енчев, споделете вашия опит в борбата против стареенето?
Много добри методи са прилагането на Bottox (Bottox, Vistabel,  Dysport) и на веществата, които попълват бръчките - филъри, защото са бързи като приложение на процедурата и не изискват дълго време за възстановяване след тяхното прилагане. Тези методи не могат да изместят хирургическите, като например при цялостния Face Lift - коригирането на бръчките, но действат добре като тяхно допълнение или самостоятелно - като профилактика за по-млади пациенти.

След прилагането на ботокс има ли опасност лицето да остане абсолютно безизразно като статуя?
Това не е възможно. Винаги остава остатъчна мимика - един малък процент импулс се запазва и води до малък спазъм на мускула. Това, което получаваме от ботокса, е да се спасим от появата на статични бръчки, които придават по-състарен израз на лицето. Ботоксът смекчава чертите. При добре направения ботокс забележката, която правят хората, е: „Изглеждаш много отпочинал! Да не би да си бил във ваканция?” При прилагането на ботокса много голямо значение има опитът. Това е един вид моделиране. Пластичният хирург определя как ще се движи лицето с набитото око на архитект. Подходът е много индивидуален и се преценява според дълбочината и вида на бръчката. Опитът и познанието са от огромно значение за постигането на успешното хармонично равновесие на лицето.

Колко апликации може да направи човек в живота си?
Действието на ботокса продължава от 4 до 6 месеца. Заблуда е, че е допустимо да се правят от три до четири апликации в живота. Ботокса няма странични ефекти. Аз съм си направил до момента 12 апликации и продължавам да си правя. Няма ограничения за броя, единственото изискване е да се спазва определен интервал между отделните апликации.

Истина ли е, че някои хора се пристрастяват към ботокс?
Да, аз имам такива пациенти. Те искат все по-често да им се правят апликации. Получава се много висок титър на антитела, който е безсмислено да се поддържа. Стремя се да им обясня и ако се налага, отказвам апликацията.

Какво са филърите?
Филърите са запълващи средства. Въздействието на гравитацията и времето предизвикват отпускането на лицето и образуването на дълбоки бръчки. Назолабиалните бразди са резултат от това действие. Туширането на тези бръчки не можем да постигнем с парализата на мускулите, но можем да ги загладим, запълвайки ги с някакво вещество. Забранява се бръчките около устата да бъдат третирани с ботокс, тъй като това може  да доведе до обездвижване на устата. За сметка на това е възможно третиране с пълнеж в рамките на устната, като по този начин едновременно се предлага и едно чаровно излъчване на самата уста.

Съществуват два вида филъри – синтетични и собствени (преработени собствени тъкани). От синтетичните се използва хиалуроновата киселина, която нормално съществува в човешкия организъм. Фармацевтичните фирми създадоха напълно синтетична хиалуронова киселина. Тя няма вредни въздействия, няма странични влияния, напълно се абсорбира от организма. Действието й трае от девет месеца до една година.

Друг начин за попълване на бръчки е липофилингът – собствена мастна тъкан се изсмуква от едно място, преработва се, добавя се антибиотик и се инжектира във вече образуваните бръчки. Това е техника, която се прилага от много години. Също добра и доказала своите качества. Вече се прави не само за попълване на бръчки, а и за моделиране на лицето и тялото.

За колко време се резорбира?
Никога не се резорбира напълно. Ние правим преекспониране. Слагаме повече, като предвиждаме какъв процент ще се резорбира и какъв ще остане, за да получим желания ефект.

Какво друго можем да направим, за да върнем времето назад?
Друг успешен метод е лазерният ресърфейсинг. Това е олющване на горния епидермален слой посредством лазер, което предизвиква производство на колаген и гранулационна тъкан. Това способства за възпроизводството на нови епидермални клетки и кожата изглежда много по-свежа, по-еластична, по-жива и видимо по-млада. Винаги се прави на анатомични области или цялостно, защото, ако се прилага на произволни части от лицето, се получава дихромия.

Остава да споменем пилингите с гликолова киселина, химичните пилинги, пилингите с плодови киселини. Това са меки форми на anti-age терапия. Тук става въпрос по-скоро за превенция, отколкото за лечение.
Друг anti-age метод е терапията с третиноин 0.05%. При тази терапия отново се предизвиква олющване на горния епидермален слой. Използва се също и при белези от акне. Веднага след пилинг процедура не могат да се изпълняват ежедневните задължения – необходим е престой вкъщи до няколко дни, а впоследствие задължително се правят апликации със слънцезащитни кремове, за да се избегне появата на пигментационни петна.

Какво трябва да избягваме непосредствено след прилагане на някоя от изброените anti-age процедури?
Непосредствено след апликация на ботокс или филър пациентите не трябва да посещават сауна и фитнес. Не трябва да ходят на козметик, защото ние се прицелваме в точно определени мускулни групи и при евентуален масаж на лицето ботоксът може да се пренесе в други мускулни групи, които не са били наша цел. Така може да се промени ефектът. След прилагането на някои от изброените видове ексфолиативни средства също трябва да се внимава. Следващите процедури трябва да бъдат по-щадящи. Затова добре би било козметиците да се осведомяват от клиентите си дали скоро са посещавали своя пластичен хирург. Клиентът понякога не смята за необходимо да сподели, а трябва да отбележим, че вече все повече хора си правят подмладяващи манипулации.

Изтегли PDF