БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Превенция и грижа за постоперативни белези

Превенция и грижа за постоперативни белези

Когато кожата бъде наранена, след заздравяването й съществува възможност за появата на белег. Това правило важи в хирургията, дори и при извършването на пластични операции, независимо от уменията на хирурга. Съществуват определени фактори, които оказват влияние върху образуването на белези. Те не могат да бъдат променени, както и не подлежат на контрол както от страна на пластичния хирург, така и от страна на пациента.

Рискови фактори при образуване на белези:

- Възраст: С напредване на годините, кожата става по-тънка и губи своята еластичност.Това е резултат от намаляването на колагена и подкожната мастна тъкан.Тези промени, както и начина на живот /тютюнопушене, UV лъчи, замърсена околна среда, нездравословно хранене и др./ , са предпоставка за по-бавното заздравяване на раните, по-голяма вероятност от образуване на белези.Единственото предимство е, че на по-голяма възраст, се намалява видимостта на белези, които са били притеснителни, по време на детството или младостта.
- Раса: Различните раси имат различно предразположение към образуване на белези. Хората, с по-тъмен цвят на кожата /афро-американци, индийци/ са склонни към образуване на хипертрофични белези и келоиди. При светлата кожа, белезите са по-незабележими, когато има наличие на тен /естествен или изкуствен/.
- Генетична (наследствена) предразположеност *: Ако вашите родители, братя и/или сестри, са предразположени към образуване на белези, е препоръчително да споделите това с пластичния си хирург, тъй като е много вероятно, и при Вас да е налице подобна склонност.
- Големина и дълбочина на хирургичния разрез: Наличието на голям и дълбок хирургичен разрез, е предпоставка за образуването на по-видим белег. Колкото по-дъбок и голям е разреза, толкова по-трудно и бавно е заздравяването, както и вероятността от образуване на белег.Големият разрез е изложен на по-голям стрес при движение, което също спомага за бавното възстановяване на кожата.
- Колко бързо се възстановява кожата: Генетичната обусловеност за бързо зарастване на рани, е характерна за някои хора, докато при други, този процес протича бавно и продължително.Въпреки това, всяка рана зараства за различен период от време, в зависимост от възрастта, психическата нагласа и индивидуалните особености, в момента на нараняването.
- Тютюнопушене: Повишава възможността за образуването на неприятни белези.Тютюнопушенето е предпоставка за по-бавното възстановяване на кожата.
- Консумация на алкохолни напитки: Алкохолът дехидратира кожата и цялото тяло, което увеличава риска от бавното и продължително възстановяване на постоперативната рана.За правилното заздравяване е необходимо да се избягват и напитки, съдържащи кофеин.
- Хранене: В постоперативния период се препоръчва балансиран прием на лека храна, предимно протеини /пилешко месо, телешко месо, риба, млечни продукти/. При хора, които избягват консумацията на месо и млечни продукти, протеините се набавят от соеви продукти.
- Хидратиране: Дехидратацията настъпва, когато не се приемат достатъчно течности.В някои случаи, това може да доведе до електролитен дисбаланс и да причини сърдечни проблеми.Достатъчният прием на течности /може да се познае по цвета на урината-светло-жълта или почти безцветна/ е задължителна предпоставка за правилното протичане на постоперативния период и заздравяването на раните от операцията.
- Тегло: Наднорменото тегло е рисков фактор при образуването на белези, тъй като наличието на по-голямо количество подкожна мазнина, може да създаде проблем при зарастване на раната.
- Стрес: Ако препоръката на пластичния хирург е: "Връщане към изпълнение на служебните задължения след две седмици", неспазването й, може да доведе до излишен стрес за тялото и да удължи процеса на възстановяване. Резките движения /вдигане, дърпане, протягане/, както и натиск или напрежение върху раната, трябва да бъдат избягвани, тъй като могат да предизвикат разкъсване на шевовете и да забавят възстановяването, освен това да доведат до увеличаване на размера й и съответно увеличен размер на постоперативния белег.
- Правилна грижа за постоперативната рана: Стриктното спазване на предоперативните и постоперативните инструкции и препоръки, дадени от пластичния хирург, са най-важната предпоставка за бързото заздравяне и възстановяване, както на кожата, така и на организма, след извършена оперативна интервенция.
- Разпознаване на постоперативна инфекция **: Ако раната показва признаци на инфекция /повишена температура, силно зачервяване, оток, неприятна миризма, изтичане на секрети, наличие на болка в областта на раната/, незабавно да се потърси помощ от пластичния хирург.Подобна инфекция, забавя заздравяването и е предпоставка за образуване на белези.
- Хронично заболяване: Диабет, астма, сърдечно-съдови заболявания, епилепсия и други хронични заболявания, забавят заздравяването на раните и са предпоставка за образуване на белези.Пластичният хирург трябва да бъде навременно информиран за наличието на хронично заболяване.
- Слънчева светлина: Не се препоръчва излагането на слънце, на постоперативните рани и белези, тъй като може да доведе до нежелана пигментация.След фейслифт /пластика на лице/, блефаропластика /пластика на клепачи/, ринопластика /пластика на нос/, както и всички интервенции и манипулации, в областта на лицето, се препоръчва употребата на козметика с висок слънцезащитен фактор.Пластичният хирург преценява кога да препоръча употребата на медикаменти или козметика, за заличаване на белези, но не и преди да са отстранени конците /в случай, че не са резорбируеми/ или раната от операцията, да е напълно зараснала.

* При склонност или симптоми за образуване на келоидни белези, пластичният хирург, може да препоръча стероидни инжекции и схема на терапия.

** Симптоми на развиваща се инфекция:

  • Повишена температура на тялото: Повишаването на телесната температура, обикновено е съпроводено втрисане и усещане за студ.Подобно състояние може да понижи апетита, да предизвика главоболие и да доведе до дехидратация. Препоръчително е информирането на пластичния хирург, при показания на термометъра над 36,7.
  • "Гореща" постоперативна рана: Повишаване на топлината на постоперативната рана, може да е знак за началото на инфекция.
  • Оток / Втвърдяване на постоперативната рана: При наличието на инфекция, постоперативната рана може да се втвърди или да се наблюдава оток, тъй като тъканта под нея, е в процес на възпаление.
  • Зачервяване: Засилване на зачервяването на постоперативната рана, може да е индикатор за началото на инфекция. След оперативна интервенция, кожата и тъканите са наранени и се наблюдава леко зачервяване, което избледнява с всеки изминал ден. Ако зачервяването се засилва, е необходимо да се потърси мнението на пластичния хирург.
  • Изтичане на секрети: Изтичането на секрети с неприятна миризма и различен цвят /от кърваво-червен до жълт, бял или зелен/ от постоперативната рана, е знак за развиваща се инфекция.
  • Болка: В процеса на възстановяване, болката намалява с всеки изминал ден.Ако се увеличава безпричинно /без да е преустановен приема на обезболяващи медикаменти и да са извършени натоварващи движения/ е необходимо да се потърси мнението на пластичния хирург.

Един от най-често разпознаваемите симптоми на развиваща се постоперативна инфекция е липсата на енергия, перманентна умора и непрестанно желание за сън. Въпреки, че изброените състояния са характерни за пациенти, претърпяли оперативна интервенция, трябва да се обърне внимание, ако вместо да се подобрява, състоянието се влошава и води до изтощение и летаргия.