БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Ботокс = Отслабване

Ботокс = Отслабване

26.11.2019(8363)

Ботулиновият токсин или ботокс, е естествен протеин, който се произвежда от бактерията Clostridium botulinum и е известен като най-ефикасния нехирургичен метод за заличаване на бръчки.

Прилаган в подходящи дози и от опитен специалист, ботоксът служи и за лечение на много състояния - прекомерно изпотяване (хиперхидроза), дистония (неволеви мускулни спазми или контракции, които причиняват потрепване или необичайни позиции на тялото), хиперактивен пикочен мехур, главоболие при мигрена и други, а в последните години и като лечение на пациенти с наднормено тегло.

Процедурата се нарича EGD с горна гастроскопия или езофагогастродуоденоскопия и се състои в инжектиране на лекарството в стената на стомаха. Намаляването на тонуса на стомашните мускули е свързано със забавяне на придвижването на храната в стомашно-чревния тракт и съответно създаване на усещане за ситост при прием на малко количество храна. Според изследователи от Американската болница "Джон Хопкинс", където от години в бариатричната хирургия успешно се прилага ботокс за лечение на затлъстяване, токсинът блокира бързият поток на информация между стомаха и мозъка при хранене, което намалява чувството за глад и с времето води до загуба на тегло (от 10 до 15 кг за период от 3 до 6 месеца). Интервенцията е безболезнена и краткотрайна и има най-добър ефект при пациенти с BMI (индекс на телесна маса) от 28 до 35. В някои случаи след извършване на процедурата е възможна и поява на временни странични ефекти, като подуване или зачервяване в третираната област, нарушено храносмилане или усещане за тежест и гадене. Действието на ботокса започва след 2 до 7 дни от инжектирането му и достига своя максимален ефект след около 2 седмици. При необходимост, лечението може да се повтори след около 6 месеца, но не по-рано от 3 месеца, за да се избегне отхвърлянето на ботокса от организма.

Ботокс за лечение на наднормено тегло