БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Реконструкция на гърди

Реконструкция на гърди след мастектомия

Задайте въпрос

Реконструкция на гърдата може да се извърши по същото време, когато се извършва първоначалната мастектомия, като се постави тъканен експандер под гръдния мускул или на по-късен етап - с техника, която се избира, въз основа на локалното състоянието на кожата в дадената област.

Поставянето на силиконов имплант, след разширяване на кожата с тъканен експандер, е рутинна операция. Имплантът не пречи на наблюдението за появяване на локален рецидив.

Възможните варианти на реконструкция на гърди са два-едномоментна или отложена реконструкция.При едномоментната реконструкция в една интервенция се премахва злокачественото образувание /или цялата засегната област/ и се извършва възстановяване на гърдата. Често съществуващият тъканен дефект не позволява поставяне на трайна протеза и поради това се използва тъканен експандер, който постепенно увеличава обема си до желания размер, след което се замества с гръдна протеза-силиконов имплант /при условие, че кожата се е разтегнала/. Предимствата на едномоментната реконструкция са психологически и естетични. Този вид реконструкция не възпрепятства провеждането на лъчетерапия или друг вид лечение, но е възможно да го отложи за период от няколко седмици, което не се смята за критично за бъдещата прогноза. Отложената реконструкция е интервенция, която се извършва след мастектомия и определен период от време, за възстановяване от операцията.В някои случаи, пълното оформяне на гърдата се извършва на няколко етапа. Отложена реконструкция се препоръчва, в зависимиост от вида и стадия на онкологичното заболяване, както и от необходимостта от провеждане на допълнително лечение / химиотерапия и лъчетерапия/.

Чрез поставяне на тъканен експандер под мускулите при първоначалната операция, гърдата може да бъде реконструирана само за няколко седмици.

Когато пациентът се подложи на лъчетерапия, кожата губи своята еластичност и намалява перфузията на областта. Освен това, хирургичните разрези зарастват много трудно. По тази причина, в някои случаи се препоръчва прехвърлянето на перфузирана тъкан.

Най-често срещаното и предпочитано ламбо е TRAM ламбо (трансверзален ректус абдоминус мускулокутанеус) от долната част на корема. Тази техника води до отлични резултати при реконструкцията на гърдата, тъй като текстурата на кожата е съвместима с гърдата, а същевременно се извършва и абдоминопластика, която е желана от повечето пациенти. Операцията изисква хоспитализация на пациента за няколко дни. Прехвърлянето на ламбо (т.е. част от кожа и мазнина от долната част на корема) може да се извърши като се използва правия коремен мускул, но предпочитаната техника е използване на свободно ламбо. С тази техника могат да се реконструират и двете гърди в случаи на двустранна мастектомия.

Второто по популярност ламбо е ламбо от широкия гръден мускул, при който също е необходим силиконов имплант. Недостатъкът на това ламбо е, че при него трябва да се модифицира задния ъгъл на подмишницата, която този мускул поддържа.

През последни няколко години, частичната мастектомия е по-популярна при онкологичното лечение на много пациенти. Често, злокачественото образувание на гърдата може да бъде отстранено внимателно, без да се премахват големи части от млечната жлеза и пациентът получава фармакологично лечение и лъчетерапия. Този тип реконструкция на гърдата, може да включва автотрансплантации на собствена мастна тъкан, обогатена със стволови клетки.