БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Заличаване на бръчки

Заличаване на бръчки чрез ботулинов токсин

Задайте въпрос

Действието на парализиращото вещество ботулинов токсин във физиологични граници представлява блокирането на нервните окончания, намиращи се по дължината на даден мускул.

Най-честото и сигурно приложение на ботулиновия токсин е при третиране на бръчки в областта на челото, междувеждието и т.нар. "пачи крак" около очите. Ботулинов токсин се прилага и при проблеми с изпотяването (хиперпидроза), за лечение на късогледство и на диплопия (двойно виждане), както и за повлияване на мигрена и други видове главоболие.

 

Заличаване на бръчки чрез ботулинов токсинВиж галерия

Виж цени за подмладяване на лицето с ботулинов токсин Ботулиновият токсин е изключително ефикасен за изглаждане на бръчки - лицевите бръчки. Той се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. Познати са няколко типа - A, B, C, D, E, F и G, като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В.

Инжектирането на ботулинов токсин в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа.

Основното действие на ботулиновия токсин е да релаксира инжектирания мускул.
Този метод не може да измести хирургичните интервенции (Face Lift - пластика на лице, с цел премахване на бръчките на лицето), но действа добре, като допълнение или самостоятелно - профилактика при по-млади пациенти. Двете най-често прилагани нехирургични манипулации са инжектиране на ботулинов токсин, Vistabel, Dysport и прилагането на вещества, които попълват бръчките, наречени - филъри.

Единствено мускулите на лицето и шията имат свойството, за разлика от всички други мускули, да завършват в кожата на прилежащата област. Тяхното свиване предизвиква движение на кожата и следователно - различни изражения и гримаси. Те са отговорни за изражението на лицето и притежават полуавтоматична функция.

Движението на всеки мускул предизвиква вертикални, спрямо неговата ос, бръчки. Това са мимическите бръчки. Хоризонталните бръчки по челото (челният мускул), вертикалните бръчки между веждите и т. нар.бръчки "пачи крак", са някои от примерите в това. Парализата на тези мускули би премахнало бръчките и именно в това се състои действието на ботулиновия токсин, който предизвиква временно обездвижване на дадения мускул, ако бъде инжектиран в него.

Действието на парализиращото вещество ботулинов токсин във физиологични граници представлява блокирането на нервните окончания, намиращи се по дължината на даден мускул. Прилагането на лекарството  в други области на медицината се извършва от десетилетия.

Най-честото и сигурно приложение на ботулиновия токсин е при третиране на бръчки в областта на челото, междувеждието и т.нар. "пачи крак" около очите. Съществуват и други групи мускули от останалата част на лицето, при които, ако лекарството се инжектира избирателно от опитен специалист, се постигат добри резултати при изражението и цялостния вид на лицето. Сигурно и успешно приложение намира и при т. нар. мускулно разширение, което е свързано с бръчките по шията.

Действието на лекарството е различно при различните пациенти. Като средна продължителност на действие бихме могли да посочим период от около 8 месеца, след чиито изтичане манипулацията трябва да се повтори, за да се запази ефекта от резултата.

Ботулиновият токсин е пречистен естествен протеин, които в много малки дози отпуска свръхактивните мускули, които образуват бръчки при мимика. Приложението на ботулиновия токсин е просто и се провежда по неоперативен път. То изглажда дълбоките бръчки между веждите, които се появяват с течение на времето.

Ботоксът се използва безопасно за лечение на различни болестни състояния повече от 10 години, а в момента е одобрен от FDA за временно третиране на мимическите бръчки при пациенти на възраст от 18 до 65 години.


Инжектиране на ботулинов токсин, се извършва от пластичен хирург,  дерматолог или други лекари-специалисти от областта на естетичната медицина.


При извършване на процедурата, анестезия не се изисква, но преди инжектиране, зоната на приложение, може да бъде третирана с анестезиращ крем или охлаждане. Манипулацията е с продължителност около 10-15 минути. Дискомфортът е минимален и кратък- повечето пациенти сравняват усещането с ухапване от комар. Ботокс терапията не пречи на извършването н аслужебните ангажименти или на работа или обичайните ежедневни дейности.

В рамките на няколко дни се проявява значително подобрение в третираната област, като ефектът е с продължителност от четири до осем месеца.

Най-честите странични ефекти, ако има такива, са главоболие, респираторни инфекции, синдром на грип, временно намаляване на апетита и гадене. Ботуиновият токсин не трябва да се прилага в случаите, когато на мястото на инжектирането е налице инфекция.

Ботоксът е само в третираните мускули и постепенно изчезва, без да се разпада на части и без да се движи по тялото.Резултатът трае от 4 до 8 месеца, след което бръчките постепенно се връщат в състоянието, в което са били преди началото на лечението.

Ботулиновият токсин се прилага успешно при хиперхидроза /прекомерно изпотяване/, мигрена, мускулни спазми, след травми на гръбначния стълб, спазми на гласните струни и др.