БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Неоперативна ринопластика

Неоперативна Ринопластика - Корекция на нос

Задайте вопрос

Ринопластиката е най-популярната пластична операция, еднакво желана както от жените, така и от мъжете. Оперативната корекция на нос най-често е с естетична цел, но нерядко е и за да поправи различни функционални дефекти.

В някои случаи, хирургична интервенция не е наложителна, тъй като корекцията на нос може да се извърши и неоперативно - т.е. неоперативна ринопластика. Популярната като Liquid rhinoplasty или Liquid nose job процедура представлява инжектиране на филър в носа, с цел временна промяна на структурата и вида му.
Неоперативна Ринопластика - Корекция на носПосмотри галерею

Неоперативната ринопластика може да промени формата на носа, да изправи съществуваща гърбица, да оформи върха, както и да коригира ноздрите. Естетичният резултат от извършена процедура е идентичен с този от хирургичната интервенция, но разликата е, че не е постоянен.

Liquid rhinoplasty се извършва под локална анестезия, най-често оформянето на носа е чрез инжектиране на дермален филър на основата на хиалуронова киселина с различна плътност (HA filler-продукти на Juvéderm, Restylane или други), съобразно постигането на определен резултат. Други опции са - инжектиране на собствена мастна тъкан или Radiesse (филър на основата на калций, който е по-плътен от хиалуроновата киселина и е с трайност от 12 до 18 месеца, но не се резорбира). Инжектирането на хиалуронова киселина за моделиране на носа е с времетраене от 10 до 30 минути.

Техниките на инжектиране на филъра са няколко:

  • за изправяне на носа или корекция на гърбица, минимално количество филър се инжектира на 3 или 4 места в гърба на носа, след което се прилага натиск или масаж, за наместване на филъра,
  • за оформяне на върха на носа (при увиснал или сплескан връх) инжектирането е директно във върха на носа, субдермално. В някои случаи е препоръчително инжектирането и на Botox в областта на ноздрите, с цел блокиране на мускулите, отговарящи за мимиката в тази зона на лицето,
  • за корекция на долнолатерални хрущяли (коригиране на деформации, като разлика във височините на лявата и дясна страна или за тяхното моделиране), филърът се инжектира интрадермално.

По време на процедурата няма болка, възможна е поява на лек дискомфорт в следващите 24 до 48 часа. Вероятни странични ефекти са зачервяване, синини и лек оток, който изчезва до един-два дни.

Целта на неоперативната ринопластика може да бъде:

  • придаване на обем в основата на носа
  • оформяне и повдигане на върха на носа
  • корекция на колумелата (преградата между двете ноздри)
  • намаляване на размера на ноздрите
  • намаляване на гърбица
  • изправяне на носа
  • контуриране на профила

Неоперативната ринопластика може да оформи правилен контур на носа, но не може да направи носа по-малък или по-фин, защото дермалният филър (filler-пълнител) винаги придава обем в инжектирана област. След тази процедура носът може да изглежда по-широк, но прав или без ясно изразена гърбица. Идеалният кандидат за интервенцията е пациент с малък нос, чиято цел е повдигане на върха на носа и изправяне на гърба на носа. Неоперативна ринопластика не се препоръчва за корекция на вродени или придобити дефекти (пр. след травма на носа или счупване), както и при пациенти, желаещи намаляване размера на носа. Положителните ефекти от извършена Liquid rhinoplasty е минимален и лек възстановителен период, липса на хирургичен разрез и обратим резултат.

При планиране на неоперативна корекция на нос не се разрешава употреба на алкохол, прием на медикаменти за разреждане на кръвта (вкл. Аспирин и производните му), витамин Е, 2 дни преди и 2 дни след извършване на процедурата. Препоръчва се прием на Арника или прилагане на препарати, в които се съдържа тази съставка (пр. Арнигел, Арникеър и др.). При наличие на оток може да се приложи студен компрес или лед. След процедурата не се разрешава излагане на третираната област на пряка слънчева светлина, солариум, посещения на парна баня или сауна, за период от 7 до 10 дни. Носенето на слънчеви очила или диоптрични очила с тежки рамки е забранено до 4 или 6 седмици от извършване на манипулацията, тъй като филърът все още е мек и гъвкав и не е добре укрепен тъканите. В някои случаи, от 2 до 4 седмици от първичната процедура, може да се наложи повторение (touch-up) за по-прецизно оформяне на носа. Ефектът след Liquid rhinoplasty е с продължителност от 6 до 12 месеца. Ако резултатът не е задоволителен, процедурата е обратима (само при инжектиране на филъри на основата на хиалуронова киселина).

Неоперативната корекция на нос, чрез инжектиране на хиалуронова киселина може да подобри много козметични несъвършенства, но ринопластиката е единственият начин за реално намаляване на размера на носа, оформяне на „паднал“, месест или сплескан връх на носа, както и проблеми с дишането, следствие от изкривена носна преграда.