БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Повдигане на бюст

Намаляване на гърди и Повдигане на бюст

Задайте въпрос

Едрият или прекалено голям бюст не е просто физическа даденост за някои жени. Той може да повлияе отрицателно на самочувствието, здравето и цялостното качество на живот.

Процедурата за намаляване на гърди (Breast reduction) не се състои само в отстраняване на излишната кожа и мазнини. Самата форма на гърдата трябва да се промени до по-малки размери и това може да се постигне само чрез намесата на пластичен хирург.

Резултатите от операция за намаляване на бюст се виждат и чувстват веднага, но не винаги са постоянни.
Намаляване на гърди и Повдигане на бюстВиж галерия

Виж цени за намаляване на гърди и повдигане на бюст

Мегаломастията и гигантомастията е един голям козметичен и функционален проблем за жените. Поликистозната мастопатия, различните заболявания на гръбначния стълб, болки във врата и неправилна стойка, неприятните протривания в областта на гънката под гърдите, впиване на презрамките на сутиена в кожата, а дори и ракът на гърдата, са част от сериозните проблеми, с които се сблъскват жените, имащи голяма маса на млечната жлеза. Обикновено големите гърди са проблем на по-пълните жени, но и тези със стройна физика могат да бъдат засегнати.

Хирургичната интервенция, която избира пластичният хирург за решаването на този проблем, е функционално намаляване на млечните жлези. Резултатът след оперативно повдигане и намаляване на гърдите е по-малък размер и симетричен на тялото бюст, със запазена чувствителност на зърната и способност за кърмене, ако се наложи.

Хирургичният метод, който се предпочита от пластичния хирург, е "inferior pedicle", тъй като той е най-ефективният за постигането на всички гореупоменати цели. Други методи рядко се използват, тъй като не са достатъчно ефикасни за постигане на добрата форма, функционалност и естетика на гърдата.

Намаляването на бюста се състои не само в отстраняване на излишна кожа, а и в отстраняване на тъкан. Белезите, които се образуват след тази операция, имат формата на котва, тоест - един около ареолата, един вертикален и един в областта под гърдата. Ако големината на гърдата позволява, разрезите могат да се ограничат в един около ареолата и един вертикален, наклонен навън.

Операцията за намаляване на гърди и повдигане на бюст се извършва под обща анестезия. Предварителните клинични изследвания (кръвна картина, захар, урея, Na+, K+, ЕКГ и рентгенография на гръден кош) се извършват в деня на интервенцията, след приемане в болничното заведение. При пациенти над 40 годишна възраст се препоръчва и предварително ехографско изследване и мамография. Необходимо е през последните шест часа да няма консумация на храна и/или течности. Престоят в болничното заведение е до 48 часа, от извършване на интервенцията, постоперативния период е лек и рядко се съобщава за болка. При нужда се предписват обезболяващи медикаменти. След операцията се поставя спортен сутиен, който се носи задължително през следващия месец. Конците, които се използват са резорбируеми, при нужда, може да се наложи премахването им от хирурга, извършил операцията за повдигане и оформяне на гърдите. На четвъртия или петия ден може да се пристъпи към изпълнение на професионалните задължения, а физически упражнения или спорт не се разрешават до десет дни от операцията. Непосредственото забременяване след операцията не се забранява, но не се и препоръчва, тъй като е обременяващо за шевовете. След една година бременността няма да представлява проблем. Възможно е обаче, да настъпи известно отпускане и увисване на гърдите, което се наблюдава и при гърди, които никога не са били оперирани.

След оперативно намаляване и повдигане на гърди, рядко се наблюдават или възникват усложнения, но ако такива се появят, то те са под формата на малко разцепление в областта на събиране на шевовете, което може да забави периода на премахването на марлите за около 10-20 дни. Възможно е да се наблюдава безчувственост на кожата, която да продължи за няколко месеца. При прекалено големи гърди може да се намали чувствителността на едно от двете зърна, поради задължителното премахване на млечната жлеза, през която минават част от нервните окончания, стигащи до зърното. Некроза на ареолата и зърното са невъзможни като последици при операцията.

С повдигането (и понякога с намаляването) на гръдната тъкан гърдите застават в по-висока и визуално по-привлекателна позиция. Лифтингът на бюста буквално променя формата на гърдите като ги прави по-заоблени, повдига ги и им придава естетически по-задоволителни контури. По време на лифтинга може да се поставят импланти, за да се увеличи големината на бюста.

 

Пластичните хирурзи класифицират отпускането на гърдите (птоза) в различни степени - 1а, 2а, 3а и т.н., в зависимост от разположението на ареолата спрямо подгръдната гънка. Тази степен на отпуснатост на гърдата определя и вида на хирургическия разрез. Разрезът може да бъде малък, от страничен долен разрез до класическата котва. Техниката се придружава с вграждането на специални мрежи, които поддържат жлезата като същевременно не оставят белези. Това обаче е възможно да се извърши само при 1-ва степен на отпускане на гърдата (тоест, зърното се намира все още над нивото на подгръдната гънка).

Забранява се приемът на Аспирин 14 дни преди извършване на операция за повдигане и намаляване на гърди.