БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Оформяне на гърди

Оформяне на гърди - гръдни мускули

Задайте въпрос

Добре оформените големи гръдни мускули са задължително условие за идеалната мъжка фигура. Може да имате най-добрите бицепси, но без оформени гърди, съвършената визия няма да е завършена. Важни за развитието на pectoralis-а са някои главни и второстепенни мускули, които придават формата на гърдите при мъжете.

Много хора могат да придобият красиви и големи гръдни мускули по естествен начин, но развитието на размера и формата им, до голяма степен зависи от генетично обусловени причини, липса на време за фитнес или други фактори, които пречат на развитието им в пълния им потенциал.
Оформяне на гърди - гръдни мускулиВиж галерия

Subpectoral импланти или PEC /ПЕК/ импланти

Subpectoral импланти, или просто PEC /ПЕК/ импланти, се препоръчват за мъже, занимаващи се с  културизъм, които не са в състояние да развият желаната форма на гърдите си или такива, при които големият гръден мускул е недоразвит. От всички импланти за тяло, те са едни най-успешните, от гледна точка на естествения резултат, тъй като се поставят под големия гръден мускул и ефектът е естествено изглеждащи и оформени мъжки гърди.

Преди операцията

При пациенти, които нямат конкретни данни за асиметрия, вродени или придобити травматични деформации, се препоръчва поставяне на импланти с анатомична форма, съобразно индивидуалните особености на тялото.

Операцията

Операцията за оформяне на гърди при мъже, чрез поставяне на силиконови импланти, се извършва под обща анестезия, като продължителността на интервенцията е около 90 минути. През разрез от около 2 см, в долната част на ареолата /периареоларен достъп/ или през разрез под мишницата /аксиларен достъп/, се оформя джоб под големия гръден мускул, където се поставя импланта. В повечето случаи, имплантът се позиционира изцяло под  мускула. След позиционирането на имплантът, с послойни шевове се възстановяват тъканите. Използваните конци са резорбируеми – не се налага тяхното премахване. Пациентът остава в болничното заведение до 48 часа, след интервенцията, за проследяване на постоперативния период.

Възстановяване

Възможна е поява на болка, която е сравнима със силна мускулна треска, като при нужда, се предписват обезболяващи медикаменти. През първата седмица, не се разрешават тежки физически дейности и упражнения.Необходимо е движенията на ръцете да бъдат максимално ограничени.Пълното възстановяване е до 6 седмици от извършване на интервенцията, след което се разрешава практикуване на спорт и фитнес.

Рискове и Усложнения при оформяне на гръдните мускули

Възникването на усложнения е възможно при всяка хирургична процедура. Възможноста за усложнения при операция за поставяне на гръдни импланти при мъже, с цел оформяне на гърдите, е минимална, като тяхната поява може да се сведе до минимум, спазвайки стриктно пред и постоперативните инструкции на пластичния хирург. Най често срещаните усложнения са хематом (кръвоизлив), seroma (събиране на тъканната течност), забавено зарастване на рани, завъртане на импланта поради възобновени прекалено рано физически  дейности.

Приема на анаболни стероиди, включително тестостерон, приеман в голяма доза, трябва бъде спрян, най-малко 6 или повече седмици преди операцията.Забранява се приема на Аспирин или негови производни до 14 дни, преди извършване на интервенцията.