БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Пластика на корем

Пластика на корем, Коремна пластика, Abdominoplasty

Задайте въпрос

Пластичната хирургия предлага решение за "прибиране" на отпуснатия корем, чрез отстраняване на излишната кожа и мастна тъкан и коригиране на мускулите на коремната стена, отпуснати след една или повече бременности или загуба на килограми (отслабване). Оперативната интервенция се нарича Абдоминопластика (Пластика на корем или Коремна пластика).

При провеждане на преглед, ако хирургът констатира наличие на повече подкожна мазнина, е препоръчително извършване на липосукция, но ако е налице отпускане на мускулите на коремната стена, най-подходящата интервенция е пластика на корем - Abdominoplasty.
Пластика на корем, Коремна пластика, AbdominoplastyВиж галерия

Виж цени за Абдоминопластика Свалянето на голямо количество килограми (както при мъжете, така и при жените, включително след бременност) обикновено предизвиква отпускането на мускулите на коремната стена, образуването на рагади и излишък от кожа в областта под пъпа. В резултат на това се наблюдават значителни естетични и функционални проблеми: подсичане - ако коремът е провиснал, болки в гръбначния стълб - поради голямата тежест, проблеми при навеждането, неблагоприятно разположение на пикочния мехур и съответно на матката при жените, и притеснение от некомфортното усещане при събличанеБелегът от цезарово сечение също носи дискомфорт, макар да е около 10-15 сантиметра дълъг и не повече от 3 милиметра широк. Пластичната хирургия предлага решение, като премахването на белега след секцио, често се съчетава с коремна пластика или миниабдоминопластика.

Поради описаните проблеми и с цел получаване на максимално естетичен резултат, много мъже и жени избират да се обърнат за помощ към пластичен хирург, за извършването на Абдоминопластика (коремна пластика). При консултативния преглед, в много от случаите, особено при по-млади пациенти, се констатира наличие на повече подкожна мазнина. В тези случаи проблемът се решава само с извършване на липосукция в дадената област, тъй като не се наблюдава отпускане на мускулите на коремната стена, а само натрупване на подкожна мастна тъкан, което не налага извършването на Abdominoplasty (пластика на корема). При излишна кожа в областта на корема и неестетично отпускане на мускулите на коремната стена, най-подходящата интервенция е коремна пластика.

Оперативната техника при Абдоминопластика се състои от хоризонтален разрез, направен над срамната кост, ниско долу в коремната област и отлепяне на кожния слой от мускулната обвивка до подребрената дъга, запазвайки пъпа върху коремната стена и се прави т.нар.апликация на предната коремна стена. Обвивката на мускулите се прегъва и те се зашиват помежду си. Остатъкът от кожа се премахва. Зашиването е с интрадермален козметичен шев, като се използват абсорбируеми конци. Поставя се дренаж. Коремната пластика е рутинна интервенция, която се извършва под обща анестезия, с очакван отличен резултат, при стриктно спазване на постоперативните инструкции. Възстановителният период е по-тежък, което може да наложи по-дълъг престой в болничното заведение (от три до пет дни). Положението на тялото, след операцията, е с прибрани към корема крака, с оглед да се намали напрежението на новата ранева повърхност. При изписване от болничното заведение се поставя специален колан, който се носи задължително в следващите седмици. Не се разрешава извършване на тежки физически дейности и спорт.

Болките след коремна пластика (абдоминопластика), не са силни, но при нужда се прилагат обезболяващи. Ако е наложително, могат да се взимат болкоуспокояващи и през следващите дни.

Пациентът може да се завърне към изпълнение на служебните се задължения на около десетия ден от извършване на пластика на корем.

В средния участък на белега след коремна пластика е възможна частична некроза при пушачите или при пациенти, които в миналото са се подложили на други хирургични интервенции в областта над пъпа. Това забавя заздравяването на оперативната рана и може за известно време да притесни пациента, тъй като е възможно да наложи правене на превръзки за няколко дни. Хипертрофия на белега (удебеляване) при пластична операция на корем, е възможно да се получи при ниския разрез, поради оточността. Това може да се коригира на по-късен етап с локална анестезия. При всички случаи белегът от абдоминопластиката се скрива под бельото. Изтръпвания и спонтанни слаби болки по кожата е възможно да се усещат за по-дълъг период от време. За период от около 3 до 5 месеца е възможно да се наблюдава намалена чувствителност на кожата на предната коремна стена, което се дължи на прерязването на повърхностните нервни влакна.

За извършването на коремна пластика пациентът постъпва в болницата гладен и без да е пил вода през последните шест часа. Задължителните клинични изследвания (кръвна картина, захар, урина - урея, ЕКГ, рентгенография на гръден кош) се извършват в деня на операцията.

Мини абдоминопластика (малка коремна пластика-Mini Abdominoplasty)

Малката коремна пластика е вариант на класическата коремна пластика, която е средна по обем хирургична интервенция. Тя спада към техниките, при които се запазва известно количество кожа, мастна тъкан, както и част от отпусната кожа на коремните стени около пъпа. Крайният белег е по-малък от този, който остава след класическата коремна пластика-намира се на същото място, където се извършва цезаровото сечение. Интервенцията се извършва с локална, обща или епидурална анестезия и изисква престой в болнично заведение до 48 часа. Операцията е с времетраене около един час и е решение за хора с неголям естетичен проблем. Не е резултатна при по-сериозните случаи, в които се налага по-продължителна и по-ефективна интервенция.

При всички оперативни интервенции, както и при Абдоминопластиката - се забранява приемът на Аспирин, четиринадесет дни преди извършването на операцията, препоръчително е да се намали или спре тютюнопушенето.