БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Липосукция

Липосукция = Липоскулптура

Задайте въпрос

Липосукция (липоскулптура или липопластика) е една от най-желаните интервенции в пластичната хирургия както от жени, така и от мъже. Липосукцията е хирургична техника за премахване локално, на определени места, на количествата натрупана мастна тъкан, чрез сонда (наконечник) и отрицателно налягане. Интервенцията се прилага успешно в последните години на все по-голям брой пациенти и дава отлични резултати при оформянето и коригирането на корем, ханш, талия, седалищни части, бедра, колена, прасци и глезени.

След липосукция, рядко се съобщава за силна болка, която да наложи прием на обезболяващи медикаменти. При наличие на синини и отоци, след 7-мия ден те избледняват, а напълно изчезват около 20-25 ден, от извършване на интервенцията, в зависимост от индивидуалните особености на организма.
Липосукция = ЛипоскулптураВиж галерия

Виж цени за липосукция

Увеличеното телесно тегло обикновено се дължи на задържането на течности и на натрупването на мазнина в мастните клетки на тялото, чийто брой е постоянен, през цялата продължителност на човешкия живот. Чрез липосукция се намалява броя на мастните клетки в оперираната област. В тази област, след извършване на липосукция, не се наблюдава натрупване на мазнина и следователно - резултатът е постоянен. През много малки разрези, които са около 2- 3,5 милиметра, специални канюли "изсмукват" мастната тъкан, чрез аспирационно налягане, съответно за кратък период от време белезите от интервенцията изчезват. Всяка една част на тялото може да се подложи на липосукция, но обикновено седалището, бедрата, коленете, глезените, прасците и коремът са най-уязвимите места, в които се натрупва повече мастна тъкан. Липосукцията е оперативна интервенция, която трябва да се извърши от опитен пластичен хирург, целта на която е отстраняване на мастните депа и заглаждане на портокаловата кожа, т.н. целулит. Има много методи за лечение на целулита и отслабване, например антицелулитни упражнения, масажи, диети, цели фитнес програми, специални режими на хранене, както и много козметични продукти, целящи справяне с проблема - наднормено тегло и целулит, но най-бързия, ефективен и дълготраен метод е липосукцията.

Липосукцията не е оперативна техника за отслабване. Задачата на интервенцията "липосукция" е да подобри силуета на тялото, а не да намали теглото му. Отстраняването на натрупаната мастна тъкан, особено в областта на бедрата, е естествено е да причини известно отпускане на кожата в тази част, особено когато пациентът, подложил се на липосукция, е на по- голяма възраст. Колкото повече мастна тъкан се отстранява, толкова по-голямо е и отпускането на кожата. Обратно - колкото е по-еластична кожата на пациента, толкова по-слабо се проявява отпускане на кожата.

При по-младите пациенти кожата е по-еластична и съответно се отпуска много малко, което предполага, че най-удачният пациент за липосукция е млад индивид с натрупана мастна тъкан само в определени участъци, докато при пациент в по-напреднала възраст, с общо натрупани мазнини по цялото тяло, липосукцията не е най- доброто решение. Проблемите с целулита, който притеснява повечето от жените, в някои случаи не се решава с метода на липосукция, а е възможно да се задълбочи след направена такава.

Пациентът, който ще се подложи на липосукция, постъпва в болничното заведение, без да е приемал храна и течности в последните шест часа. Клиничните изследвания се извършват в същия ден (кръвна картина, захар, урина - урея, Na+, K+, ЕКГ, рентгенография на гръден кош). Операцията е с продължителност от половин до един час и се извършва под обща анестезия. След приключване на интервенцията се поставя специален ластичен корсет. Пациентът се изписва до 48 часа. Когато при извършването на липосукция е отстранено голямо количество мастна тъкан, е възможно хирургът да препоръча по-дълъг болничен престой, поради необходимостта от компенсирането на загубата, с вливането на съответните течности венозно. На около 4-ия ден, след липосукция, пациентът може да свали корсета, за да си направи душ. Еластичният корсет се носи през целия първи месец и се сваля само при къпане.

Непосредствено след липосукция е възможно да се наблюдават синини в оперираната област и усещане на парене. Силна болка, която да принуди пациента, да приеме обезболяващи през първите дни, се наблюдава много рядко. Синините или отоците, започват да избледняват след 7-ия ден от интервенцията, докато напълно изчезнат до 20-25 ден. Гимнастика може да се започне на 10-ия ден.

Най-добре е лекарят да предложи програма за специализиран масаж, който да започне да се провежда 20 дни след извършване на хирургична интервенция - липосукция. Програмата продължава 6 седмици, с две посещения на седмица. Извършва се с помощта на специални уреди и спомага значително при премахването на целулита.

Не се разрешава прием на Аспирин и производните му, 14 дни преди извършване на оперативна интервенция.

Обобщение: Чрез липосукция се оформят определени проблемни зони чрез отстраняване на мастните депа и заглаждане на портокаловата кожа:

  • при жените - корем, седалище, ханш, бедра, паласки, колена, глезени, гръб, ръце, двойна брадичка
  • при мъжете - корем, талия (паласки), гърди, гръб, ръце, двойна брадичка

Важно е да се знае, че има няколко вида липосукция, в зависимост от използваните техники. Това са класическа липосукция, енергийна липопластика, липосукция с ултразвук, лазерна липолиза и още по-съвременната - бразилска липопластика. За да бъде избран най-подходящия за Вас метод - консултирайте се с пластичен хирург, тъй като всяка техника има своите предимства.