БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Гинекомастия

Гинекомастия - Уголемяване на гърдите при мъжа

Задайте въпрос

Медицинският термин "Гинекомастия" произлиза от гръцки и означава "гърди, подобни на женски". Между 40 и 60% от мъжете имат подобни гърди, т.е. имат гинекомастия

Гинекомастията може да засяга едната или двете гърди. Проблемът се състои в увеличаването на млечната жлеза при мъжете, като причините за това са различни за различните групи пациенти. Характерна е появата на повишена чувствителност при допир на гръдните зърна, дори болка, а понякога и втвърдяване на жлезата на мъжката гърда.
Гинекомастия - Уголемяване на гърдите при мъжаВиж галерия

Виж цена за премахване на гинекомастия Често, мъжете не разбират, че са развили гинекомастия, особено по-пълните мъже, а тези, които знаят, се питат какви причини са довели до нейното развитие, както и начини за лечение. Като при всяко болестно състояние на тялото, така и при поява и развитие на гинекомастия, се наблюдават характерни симптоми, въз основа на които самата гинекомастия се диагностицира сравнително лесно.

Гинекомастия - причини и поява

Млечната жлеза е недоразвита преди пубертета. За развитието й оказват влияние много хормони - главно пролактинът и естрогенът, хормонът на растежа, кортизолът, инсулинът, тироксинът. Всяко ендокринно разстройство може да предизвика развитие на гинекомастия. Гинекомастията може да се появи в естествени условия през определени периоди от живота на мъжа, както и при патологични случаи.

При младежите, увеличеният размер на гърдите, се обуславя най-вече от доброкачествено уголемяване на млечната жлеза, докато при възрастните и най-вече при пълните пациенти, това се дължи на натрупването на мастна тъкан под кожата. Може да се появи постепенно при новородени, юноши и възрастни като остър едностранен или двустранен оток на млечната жлеза. Доброкачествената гинекомастия, по време на юношеството, се наблюдава при 70% от момчетата на възраст от 13-15 години. В тези случаи се дава срок за изчакване от 1 до 2 години. Обикновено, причината не е патологична и след време гинекомастията изчезва, но при по-малък процент остава и се налага хирургично отстраняване поради естетични и психологически причини, както и поради факта, че при мъжа не трябва да има млечна жлеза (по този начин се избягва възможността от развитие на рак на гърдата в бъдеще).

Премахване на гинекомастия

Преди операцията за премахване на гинекомастия, е много важно да се уточнят причините за появата й. Задължителна е консултацията с ендокринолог и пускането на хормонален профил и при нормални показатели, следващата стъпка е оперативна интервенция. Най-добрите резултати са при пациенти със стегната, еластична кожа, която ще се адаптира към новия контур на тялото.

В някои случаи, може да е необходимо ехографско изследване или мамография, за да се оцени състоянието на гърдите.

Хирургичният подход при уголемени мъжки гърди е различен при различните пациенти и според конкретния случай се избира най-подходящата оперативна техника за премахването на гинекомастия. Когато причината е доброкачествено увеличение на млечната жлеза, е необходимо да се извърши подкожна мастектомия или резекция на млечната жлеза, т.е. един малък разрез около и под ареолата, отстраняване на жлезиста тъкан, подпомогнато и с липосукция на съседните области. Но, ако причината е натрупване на мастна тъкан, то тогава една обикновена липосукция е напълно достатъчна, за да може гърдите да изглеждат по-плоски, стегнати и контурирани. Внезапното, еднократно подуване на жлезата при възрастни индивиди, обикновено е индикация за злокачествен процес и трябва да се третира като такъв.

Корекцията на увеличените гърди (оперативно премахване на гинекомастия) се извършва под обща анестезия.

В някои случаи, по време на операцията, се поставя дрен, както и превръзка, които се свалят в следващ етап от периода на възстановяване. Възможна е появата на болка или известен дискомфорт след операция за премахване на гинекомастия, но това състояние се повлиява успешно от обезболяващи медикаменти.

Възможно е да се наблюдава оток за известно време. Препоръчителна е употребата на еластично пристягащо облекло за 1-2 седмици, както и през нощта за по-дълъг период от време. Отокът изчезва в първите няколко седмици, но крайният резултат от операцията за гинекомастия, е напълно видим, след около 3 до 6 месеца.
Към изпълнение на работните и ежедневни задължения, може да се пристъпи след изписване от болничното заведение. Не се налага премахване на конци, тъй като те са резорбируеми. Препоръчително е да се избягват сексуални контакти за седмица-две след операция за премахване на гинекомастия, както и физически натоварвания или спорт, за около 3-4 седмици. След операцията не се препоръчва излагане на белезите на слънце, за около 6 месеца от извършване на интервенцията, тъй като може да се получи нежелана пигменация и белегът да потъмнее. Ако е невъзможно да се избегне излагането на слънцето, е наложителна употребата на слънцезащитна козметика с най-висок предпазен фактор.

Забранява се приемът на Аспирин 14 дни преди извършване на интервенция за оперативно премахване на гинекомастия.