БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Пластика на ухо

Пластика на ухо - Отопластика - Аурикулопластика

Задайте въпрос

Естетичната интервенция, с която се коригира ухото, се нарича отопластика или аурикулопластика.
Целта на пластиката на ухо е възвръщане на формата, големината или симетрията. Ухото се приема за правилно, когато отговаря на следните условия - да е отклонено от главата на не повече от 25 градуса, а дължината му да е равна на разстоянието от външния край на веждата до основата на носа.

Отопластиката е кратка оперативна интервенция за корекция на ухо с впечатляващо добри, непосредствено видими резултати, която може да се извърши с локална (местна) анестезия.
Пластика на ухо - Отопластика - АурикулопластикаВиж галерия

Виж цена за пластика на ухо Отопластиката се извършва най-често в предучилищна възраст или в начална училищна възраст, тъй като до 7-8 години растежът и оформянето на хрущялната тъкан са завършили своето развитие, но доста често на нея се подлагат и възрастни с наличие на дефекти или с неприятни спомени от детството си.

Тази интервенция не се извършва в случаите на липса на ухо или т.нар. малко ухо, които са резултат на едностранна лицева атрофия. Тогава се налага по-масивна операционна намеса и присаждане на хрущялни импланти.

Освен стърчащите уши, може да съществуват и други несъвършенства, които да се коригират с отопластика. Това включва корекция на клепнали уши - когато върхът на ушите гледа надолу, "чашковидни" уши, които обикновено са малки, уши във форма на мида, при които краищата на ушите са поръбени, като ги няма естествените извивки и гънки на ушите.

Операцията за корекция на ухото може да се извърши с локална анестезия (местна упойка) или с поставяне под обща анестезия (пълна упойка). Чрез отопластика се коригират различни дефекти на ушната мида, които се срещат най-често - т.нар. щръкнали уши. Времетраенето на самата операция за пластика на ухо е от 30 минути до 60 минути. При отопластиката е важно да бъдат запазени анатомичната и физиологичната цялост на всички части - ушна мида, крило, хрущял и висулка. Ушното крило и висулка не трябва да са плътно прилепнали към окосмената част на главата.

След извършването на операция за корекция на ушите, пациентът остава в болничното заведение до 48 часа. Напуска клиниката с еластична превръзка около главата и се дават указания за антибиотично лечение и обезболяващи средства при евентуална слаба болка, която е възможно да възникне. След четири дни се извършва първата смяна на превръзката. Използват се резорбируеми конци и козметични шевове, които не оставят белези.

Две седмици след извършена отопластика еластичната превръзка (лента) се носи постоянно, а след това - само през нощта, по време на сън, за период от около 30 дни.