БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Пластика на клепачи

Пластика на клепачи - Блефаропластика

Задайте въпрос

Кожата на клепачите е най-тънката в човешкото тяло, поради което първите признаци на стареене се проявяват именно там. Когато бръчките и торбичките под очите започнат да придават умора на погледа и да променят излъчването на лицето, е необходима намесата на пластичната хирургия, чрез малка, но изключително ефективна интервенция, а именно пластика на клепачи или блефаропластика.

Най-подходящи пациенти за пластика на клепач, са мъже и жени в средна и напреднала възраст, с отпускане на кожата на горен и долен клепач и бръчки около очите /т. нар."пачи крак"/ или с генетична предразположеност към преждевременно образуване на торбички под очите.
Пластика на клепачи - БлефаропластикаВиж галерия

Виж цени за Блефаропластика Блефаропластиката може да представлява част от цялостната пластика на лицето (фейслифт), а може и да бъде самостоятелна интервенция в случай, че само клепачът проявява отпускане. Целта на тази операция е да реши проблема с отпускането на клепачите, да премахне подпухналите торбички, да повдигне с 3-5 мм външния ъгъл на окото и да придаде на погледа младежки и свеж вид.

Пластиката на клепачи е една от най-популярните оперативни интервенции, не само сред жените, а и сред мъжете. Фините бръчки около очите не могат изцяло да бъдат премахнати с блефаропластика, но се наблюдава значително подобрение и подмладяване на орбиталната част. Спадането на веждите също не може да бъде коригирано, освен ако блефаропластиката не е съпроводена и с лифтинг на челото. Необходимостта от пластика на горни и/или долни клепачи не се определя от възрастта, а от евентуални проблеми, които демонстрират - остаряване или излишък от кожа. Така например торбички под очите е възможно да се наблюдават и в млада възраст и да диктуват нуждата от блефаропластика. Подпухването в областта на очите е в следствие на увеличаване и пролабиране на мастната тъкан, която се намира около очната ябълка и играе ролята на мастна възглавничка около нея. С пластика на долните клепачи това подпухване се премахва трайно.

Преди операцията, пациентът се подлага на щателен офталмологичен преглед. Вземат се в предвид всички анатомични особености в областа около очите, затварянето и отварянето на двата клепача и движението на очната ябълка. По-различна е подготовката, която е необходима при пациенти с различни видове алергични заболявания на конюктивата или изобщо в тази област. Непосредствено преди блефаропластиката, хирургът, който ще извърши интервенцията, извършва т.нар. - демографско планиране, т.е. маркира съответните точки от излишна кожа в областта на горния и/или долен клепач.

Операцията за пластика на клепачи може да бъде извършена и с локална анестезия (местна упойка), но е препоръчително извършването й под обща(пълна упойка) със съдействието на анестезиолог, за по-голям комфорт на пациента. Предоперативните инструкции, дадени от пластичния хирург, трябва да бъдат стриктно спазени. Времетраенето на интервенцията е от 45 минути до 80 минути, в зависимост от сложността й и необходимата корекция. Разрезите при блефаропластика - пластика на клепач, са в гънката на клепача (за горен клепач) и съответно в областта на миглената редичка (при пластика на долни клепачи). Тези разрези почти никога не оставят белези и изчезват след време, в зависимост от индивидуалните особености на всеки пациент и стриктното спазване на постоперативните инструкции. Единственият случай, при който няма никакъв белег, е при млади пациенти, при които няма отпускане на кожата, а се наблюдават силно изразени торбички - резултат от локално натрупване на мастна тъкан. Разрезът в този случай се извършва от вътрешната страна на долния клепач, в областта на лигавицата.

След интервенцията за пластика на клепачи, е възможно пациентът да вижда размазано, поради очния гел, който е бил нанесен преди операцията. Този ефект трае не повече от 2-3 часа. Не се съобщава за болка като постоперативен симптом. Вероятността от конюнктивит е малка, но при поява, се копира с необходимите капки за очи.

През първите два дни, ако пациентът се е подложил едновременно и на пластика на лице - фейслифт, клепачите не се затварят напълно. Може да се използват хладки компреси с лайка и капки за очи - 3 пъти дневно. На 4-ия ден се свалят конците, както и лепенките, поставени от хирурга, извършил блефаропластиката. При наличие на синини или отоци, в някои случаи, се разрешава третиране с хомеопатични или антибиотични кремове и до седмица, те изчезват напълно.

През първите 4 дни, след извършване на пластика на клепачи, не се разрешава поставяне на грим, препоръчително е да се избягва и излагането на пряка слънчева светлина, без слънчеви очила, за около един месец. За поддържане на ефекта от блефаропластиката се препоръчва подходяща, хидратираща кожата, козметика.

Една нова и по-съвременна техника, развива пластиката на клепача - блефаропластика. Тя се прилага при извършването на ограничен хипопериостичен Face Lift на средната част на лицето, в съчетание с определени специални шевове. Целта на тази техника е да подчертае зигоматичния издатък / скулите / и да намали околоносните бразди. Тежестта на тази интервенция не е по-голяма от тази на класическия метод и вече клони да стане част от началната операция.