БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Хименопластика

Хименопластика

Задайте въпрос

Химен или т.нар. девствена ципа, представлява гънка на влагалищната лигавица, която частично затваря входа на влагалището. Хименът е част от женските полови органи и няма специфична физиологична функция.

Обикновено разкъсването на химена е при първия полов акт (дефлорация), но е възможно да настъпи и при други обстоятелства. След разкъсването му, хименът не се регенерира, но може да бъде възстановен, чрез хирургична процедура, която се нарича Хименопластика.

Хименопластиката е оперативна интервенция, при която, чрез специална хирургична техника (наместване и свързване на разкъсаните краища на химена, според степента на желаното затягане на лигавицата и двуслойно зашиване, с цел стабилна и трайна реконструкция) се възстановява целостта на химена. Конците, които се използват са резорбируеми, след интервенцията няма видими белези. Операцията е с продължителност от 30 минути и се извършва под локална или под обща анестезия. След интервенцията не се съобщава за болка, но при нужда се предписват обезболяващи медикаменти.

Постоперативният възстановителен период е от 2 седмици, като през това време не се разрешава извършване на тежка физичека дейност, натоварване и спорт, както и поставянето на тампони по време на месечния цикъл. Необходимо е да се обърне специално внимание на интимната хигиена и стриктно да се спазват постоперативните инструкции, дадени от хирурга, извършил интервенцията. След приключване на възстановителния период, хименът е в същото състояние, в каквото е бил и преди нарушаването на целостта му, а в някои случаи е възможно влагалището да е стеснено.

Интервенцията е подходяща за жени над 18 години, които желаят да възстановят химена си, поради козметични, психологически или религиозни причини. Препоръчително е хименопластиката да се извърши след приключване на месечния цикъл.

При последващ „първи“ сексуален контакт, ще се наблюдава кървене и вероятно минимална болка, а целостта на химена отново ще бъде нарушена.

Хименопластиката може да се извърши в комбинирана оперативна интервенция с лабиопластика, вагинопластика и корекция на клитора.