БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Плазмотерапия

Плазмотерапия - Platelet Rich Plasma (PRP)

Задайте въпрос

Регенеративната медицина е най-новият съюзник в борбата с остаряването. За да се намали стареенето и увисването на кожата, нарушената пигментация и други проблеми, свързани с напредването на възрастта, естетичната медицина предлага включването на специална технология, регенерираща повредената кожа и подкожна тъкан, т.нар. плазмотерапия (Platelet Rich Plasma). Този метод е базиран на използването на собствена кръвна плазма на пациента, която е изключително богата на тромбоцити.

Плазмата, богата на тромбоцити (PRP), използва изобилието от растежни фактори, съдържащи се в тромбоцитите, за да индуцира образуването на нова тъкан. Известно е, че тромбоцитите имат ключова роля за възстановяване на твърдата и меката тъкан и ускоряват процеса на зарастване. Те са отговорни за тъканната регенерация и подмладяването, повишаване производството на колаген, стимулиране деленето, диференцирането и миграцията на клетките, както и произвеждането от тях на редица субстанции и ензими. Освен това, тромбоцитната плазма, съдържа хранителни съставки, протеини, витамини, хормони и електролити, необходими за оцеляването на клетките.

PRP се базира на собствения потенциал на човешкия организъм да се възстановява. Тя е безопасен и биосъвместим, автоложен /собствен/ продукт, поради което не предизвиква алергии и не съществува риск от инфекции.

Автоложната плазма, богата на тромбоцити (А-PRP), намира широко приложение в естетичната медицина (пластична хирургия, офталмология (синдром на сухото око), ортопедия и спортна медицина), свързани със сухожилията, лигаментни и мускулни лезии, интегриране на простетични импланти/, одонтология, лицево-челюстна хирургия, неврохирургия и сърдечно-съдова хирургия (предимно като биологично лепило).

Принципът на работа при плазмотерапия представлява взимане на около 10 мл кръв от пациента, поставянето й в специална епруветка с разделителен гел и центрофугиране. По този начин червените кръвни клетки се отделят от плазмата, тромбоцитите и другите кръвни компоненти. Полученият продукт (използва се една от фракциите, при която в малък обем плазма има осем пъти по-висока концентрация на тромбоцити от цялостната венозна кръв) се инжектира в средния или дълбокия слой на кожата на проблемната зона. Една процедура трае около час.

Плазмотерапия

Естетичната интервенция е подходяща за различни области от тялото. А-PRP, инжектирана в дермиса, е различна от алогенното (чуждо) вещество, тъй като идеята е не да се запълват бръчките, а да се стимулират фибробластите, които ще произведат нов колаген и ще спомогнат за възстановяване на кожата. Локалното приложение е в областта на назолабиалните гънки, тъмни кръгове, бузи и челюсти, зоните около очите и бръчки тип "пачи крак", фини бръчки в зоната над горната устна (бръчки на пушача), бръчки по носа и челото, бръчки на шията (линии на Венера) и деколтето, горната страна на ръцете и по избор, среден или дълбок мезолифтинг. А-PRP се прилага успешно при третиране на белези от акне, стрии, келоидни белези и алопеция (косопад).

Plasma therapy

А-PRP подобрява дебелината, тонуса, здравината и цялостната текстура на кожата, без риск от алергични реакции, кръвнопреносими болести или отхвърляне на материала. Ефектът е дълготраен, като резултатът се проявява след 2 до 3 седмици след първото третиране. Препоръчват се няколко процедури в продължение на 2-3 месеца, а при по-силно увредена кожа, може да се наложи и допълнително третиране.