БългарскиEnglishΕΛΛΑΣDeutschFrenchРускийSpanish
Ботулинический токсин

Ботулинический токсин - Botox

Задайте вопрос

Територии в предпочитанията на пациенти и лекари все по-често печелят методи, които са бързи като приложение на процедурата, а и не изискват дълго време за възстановяване след тяхното прилагане. Тези методи не могат да изместят хирургическите, като например при цялостният Face Lift - коригирането на бръчките, но действуват добре като тяхно допълнение или самостоятелно - като профилактика за по-млади пациенти. Двата най-често употребявани метода са прилагането на ботолинов токсин, Vistabel, Dysport и прилагането на вещества, които попълват бръчките - филъри.

Най-честото и сигурно приложение ботолиновия токсин намира при лечение на бръчките на челото, междувеждието и "пачия крак" на очите. Сигурно и успешно приложение намира и при т. нар. мускулно разширение, което е свързано с бръчките по шията.

 

Ботулинический токсин - BotoxПосмотри галерею

Единствено мускулите на лицето и шията имат свойството, за разлика от всички други мускули, да завършват в кожата на прилежащата област. Тяхното свиване предизвиква движение на кожата и следователно - различни изражения и гримаси. Те са отговорни за изражението на лицето и притежават полуавтоматична функция.

Движението на всеки мускул предизвиква вертикални, спрямо неговата ос, бръчки. Това са мимическите бръчки. Хоризонталните бръчки по челото (челният мускул), вертикалните бръчки между веждите и т. нар.бръчки "пачи крак", са някои от примерите в това. Парализата на тези мускули би премахнало бръчките и именно това е действието на ботокса, който предизвиква временно обездвижване на дадения мускул, ако бъде инжектиран в него.

Действието на парализиращото вещество ботолинов токсин във физиологични граници представлява блокирането на нервните окончания, намиращи се по дължината на даден мускул. Употребата на лекарството, ако че е сравнително скорошна при лечението на бръчките (лекарството има относителна легализация както от Европейската, така и от Американската Фармацевтични Организации), се използва от десетилетия в други области на медицината, така че сигурността му е доказана. Независимо от това, макар и рядко, са наблюдавани усложнения при прилагането му във междувеждието. Въведеното в мускула-повдигач лекарство предизвиква краткотрайна пареза на мускула. Опитът и познанието при прилагането на лекарственото средство са от огромно значение за постигането на успешното хармонично равновесие на лицето.

Най-честото и сигурно приложение ботолиновия токсин, съкратено наричан ботокс, намира при заличаване бръчките на челото, междувеждието и "пачия крак" на очите. Съществуват и други групи мускули от останалата част на лицето, при които, ако лекарството се инжектира избирателно от опитен манипулатор се постигат учудващо добри резултати при изражението и цялостния вид на лицето. Сигурно и успешно приложение ботокса намира и при т. нар. мускулно разширение, което е свързано с бръчките по шията.

Действието на лекарството е различно при различните пациенти. Като средна продължителност на действие бихме могли да посочим период от около 8 месеца, след чиито изтичане манипулацията трябва да се повтори, за да се запази ефекта от резултата.